Pronađi članak:

20. 8. 2012.

Zašto nemamo iPhone u Srbiji? Dva operatera u pregovorima


Dok u susednoj Hrvatskoj ajfon može da se kupi u radnjama, u Srbiji taj pametni telefon šetaju samo oni koji su ga kupili na crnom tržištu ili u inostranstvu. Građani će legalno moći da ga kupe i kod nas, tek kada neki od operatera konačno potpiše ugovor s “Eplom”, a dva operatera pregovaraju sa ovom kompanijom.

Znam da su bar dva operatera kod nas intenzivno radila na tome u poslednjih godinu dana, ali “Epl” je zahtevan. On traži od njih da se obavežu da će prodati veliki broj tih telefona godišnje. Oni za svako tržište pregovaraju posebno - kaže Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunikacije.

Prema rečima Milan Jankovića, direktora Ratela, nijedan operater još nije tražio potvrdu o saglasnosti kako bi ušao u taj posao.

- To je verovatno posledica striktnih uslova “Epla”, a mi smo malo tržište. Zasad nijednom operateru nismo izdali potvrdu, a niko nam je nije ni tražio - kaže Janković za “24 sata”.

U Telenoru su nam rekli da je sada teško proceniti kada bi mogli da u ponudu uvedu i ajfon, jer to ne zavisi od njih, već od “Epla”.

- Telenor grupa je globalni partner “Epla”, ali ta kompanija pregovara sa svakom članicom grupe pojedinačno, poštujući specifičnosti tržišta po pitanju mogućeg lansiranja njihovih proizvoda. Tako je Telenor Srbija u neprestanom kontaktu s njima, a izazov je pre svega u proceni veličine i razvoja tržišta u narednom periodu, a u vezi s tim i ugovornih obaveza koje se na osnovu tih procena preuzimaju - kažu u Telenoru Srbija.



U Hrvatskoj, na primer, Vip ima takav ugovor i može da prodaje ajfon, ali ne i u Srbiji.

- Pošto broj korisnika smart uređaja iz meseca u mesec raste, spremni smo da ponudimo i ajfon. Međutim, poznato je da “Epl” ima vrlo striktnu politiku uvođenja svojih proizvoda na nova tržišta i da se ona definiše u njihovoj centrali u Kupertinu (SAD) - kažu u Vipu i dodaju da, budući da je Telekom Austrija grupa, čiji je Vip član, već korisnik "Epl" proizvoda, to je solidan osnov za pregovore o datumu uvođenja njihovih proizvoda i u Srbiju.

Kupovina u zemljama EU

Ljubitelji koji nemaju strpljenja mogu da kupe ajfon u EU, s tim što na jedan pasoš mogu da pazare maksimalno dva aparata. U takvoj “akciji” treba računati i na povraćaj PDV-a od nešto više od 20 odsto na granici, ali zato Srbija carini takve telefone sa oko 30 odsto.

Cene ajfona u Evropi (€)

  • Zemlja 16GB 32GB 64GB
  • Austrija 629 739 849
  • Češka 587 688 810
  • Mađarska 631 741 847
  • Nemačka 629 739 849
  • Italija 659 779 899
  • Španija 599 699 799
  • Francuska 629 739 849

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: 24h

1 коментар:

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: