Pronađi članak:

20. 2. 2010.

15 zabranjenih aplikacija od strane iTunesa

Apple je izmenio politiku prema "javnom seksualnom sadrzaju" i uklonio neke od aplikacija. Kompanija se puno puta nasla pod vatrom ljutih proframera koji kazu da je proces prihvatanja aplikacija dvosmislen i sumnjiv.

Kako zapravo Apple odredjuje sta moze a sta ne moze da se nadje u AppStoru? U SDKu se navodi da "Aplikacije ne smeju sadržati bilo nepristoan, pornografski, uvredljiv ili klevetnicki sadrzaj ili materijale bilo koje vrste (teksta, grafike, slike, fotografije, itd.), ili drugih sadržaja ili materijala na kome, razumnom presudom Applea, korisnici iPhona i iPoda mogu zameriti."

Nize vam predstavljamo 15 aplikacija koje su tokom proteklih godina odbijene od AppStora. Bilo da su previse seksualne, uvredljive, stranacke, vulgarne - ove aplikacije jednostavno nosu prosle evaluaciju.




1. BeautyMeter
Besplatna aplikacija koja je imala za nameru da korisnici ocenjuju lice, telo i garderobu korisnika koji su aploudovali slike. Nije postojao nacin da se spreci nudizam, jer ni APple ni kreatori nisu mogli da kontrolisu svaku fotografiju koja je postavljena. Ali kada je osvanula fotografila polu gole petnaestogodisnjakinje, iTunes je morao da intervenise.


2. Slasher
Ova aolikacija je sadrzala fotografiju noza i prilikom pokreta simulacije uvadanja zrtve, svirala bi muzika iz filma Psiho. Posto je izasla posle talasa nasilja u Velikoj Britaniji, aplikacija je izazvala bes. Apple je brzo ukinuo Slasher, aplikacija je trenutno dostupna za kupovinu jer je ponovo odobren promet.





3. Obama Trampoline
U ovoj igri birate jednog od 18 poznatih politicara od Hilari Klonton do Sare Pejlin koji ce skakati u Ovalnom ofisu bele kuce na trampolini. Cilj je da kontrolom nagiba telefona ispucate balone na plafonu. Igra ukljucuje i Bila Klintona bez pantalona. Apple nije hteo da rizikuje kada je u pitanju ismevanje politicara.


4. Baby Shaker
Koncept ove aplikacije je bio taj da se neprestani plac bebe na slici zaustavi nasilnim tresenjem telefona sto ce na ekranu biti prikazano sa dva iksa preko bebinih ociju. Apple je u pocetku odobrio aplikaciju, ali su se kasnije predomislili jer je aplikacija aludirala na infanticid.


5. My Shoe
Inspiracija za ovu aplikaciju je nastala od dogadjaja kada je Iracanski novinar gadjao Dzordza Busa cipelom 2008. Pakistanski programer je napravio aplikaciju u kojoj su igraci nacrtanom obucom gadjali Busovu karikaturu. Aplikacija nije dugo trajala jer iTunes ne dozvoljava ismevanje javnih predstavnika.

(Ostatak sledi.)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: