Pronađi članak:

18. 5. 2010.

Bankari BlackBerryje zamjenjuju iPhoneima
Britanska banka Standard Chartered zamijenit će BlackBerryje, koji su bili standardna komunikacijska oprema među zaposlenicima, iPhoneima. Taj korak mogli bi slijediti tisuće drugih bankara.


Reuters piše da bi taj korak mogli slijediti drugi bankari koji bi se prebacili na Appleov uređaj za poslovnu komunikaciju u pokretu.

Iz banke Standard Chartered potvrdili su agenciji Reuters da su svojim zaposlenicima dali mogućnost da prijeđu sa službenih BlackBerryja na iPhone telefone, a da će im banka nastaviti plaćati mjesečne troškove poslovnih poziva i podatkovnih usluga.

"To je inicijativa na razini cijele grupe koja uključuje poslovanje banke i poslovanje s građanima na globalnoj razini", rekla je glasnogovornica banke Standard Chartered sa sjedištem u Singapuru.

"Proces prebacivanja korporativnih e-mail servisa s BlackBerryja na iPhone započeo je prije mjesec dana", rekla je glasnogovornica, premda nije znala reći koliko od 75.000 zaposlenika ove banke koja je fokusirana na azijska tržišta koristi BlackBerry te kada će faza prelaska na iPhone biti završena.

Bankari u drugim financijskim institucijama, kao što su HSBC Holdings Plc i Morgan Stanley, do sada su bili ograničeni na BlackBerryje, koji su bili standardna poslovna oprema.

Unatoč naznakama promjene, treba vremena za neku širu akciju zamjene jednih uređajima drugima, uglavnom zbog sigurnosnih rizika, kako tvrde profesionalci u financijskoj industriji i analitičari koji se bave informacijsko-komunikacijskom tehnologijom.

"Ako se više tvrtki prebaci na iPhone, to je, naravno, loša vijest za RIM", rekao je Lu Chialin IT analitičar iz tvrtke Macquarie Securities u Taipeiu.

"Međutim, tvrtke će trebati dosta vremena da obave interna testiranja prije nego se odluče na promjenu, tako da će trebati neko vrijeme prije nego se te promjene odraze na RIM."

Blackberryji, koje proizvodi kanadska tvrtka Research in Motion, uređaji su koje su izabrali bankari i mnogi poslovni ljudi koji svakodnevno trebaju pristup elektroničkoj pošti kada nisu u uredu.

Prema nedavnim podacima NPB Group, agencije za istraživanje tržišta, RIM ima najveći udio na tržištu "smartphone" uređaja u Sjedinjenim Državama, 36 posto, ispred je uređaja koje pogoni Googleov operativni sustav Android, 28 posto, te Applea, koji ima 21 posto udjela na tržištu.

Najveći izazov s kojim se suočavaju tvrtke prilikom odabira telefona i e-mail hardvera je enkripcija podataka, kaže analitičar Lin.

"RIM ima sustav koji je učinkovitiji od većine drugih proizvođača, tako da se pomak prema iPhoneu neće dogoditi preko noći, nego će to biti polagana i postupna promjena", rekao je.

www.net.hr.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: