Pronađi članak:

16. 2. 2011.

Tactical Nav - Rat protiv talibana uz pomoć iPhona



Aplikacije za "ajfon" postoje za gotovo sve životne situacije, ali najnovija među njima je zaista neobična i neočekivana - jedan američki vojnik je, naime, izumeo aplikaciju za "Eplov" smartfon koja ima vojnu primenu u ratu u Avganistanu.

U pitanju je aplikacija "Tactical Nav", koja vojnicima omogućava da neprijateljske položaje i kretanje fotografišu ili obeleže na geografskim kartama, i da koordinate pošalju svojoj komandi.



Na ideju za ovu aplikaciju kapetan Džonatan Springer (31) došao je, kako priča, u snu.
"Video sam da mnogi vojnici imaju ajfon, i pomislio sam zašto vojska to nekako ne bi iskoristila", rekao je Springer.




Nakon što mu se ideja javila, on je marljivo radio na tome da je realizuje i uložio je u njen razvoj oko 30.000 dolara. Program se pokazao kao dobar, i u februaru bi trebalo da se nađe u ponudi "Eplovog" "Ajtjunz-šopa", po ceni od 99 centi.

Šta aplikacija "Tactical Nav" zapravo radi? Ona GPS signal 'ajfona' koristi za navigaciju, tako da vojnici mogu da na geografskim kartama obeleže, odnosno fotografišu kretanje i položaje neprijateljskih snaga. Koordinate zatim mogu da pošalju svojoj komandi, kako bi ova eventualno naredila vazdušne napade, ili poslala podršku u helikopterima.

Springer tvrdi da su prve probe ove aplikacije, na istoku Avganistana, dale u metar precizne rezultate, po preciznosti slične onima GPS uređaja koje koristi vojska Sjedinjenih Američkih Država.

Besplatno preuzimanje sa ove adrese. Pogledajte nasu galeriju aplikacija za iPhone.

(blic.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: