Pronađi članak:

16. 2. 2011.

"Windows" glavna platforma "Nokijinih" smartfona
Ugroženi na tržištu mobilnih telefona pred naletom Eplovog ajfona i Guglovog operativnog sistema Android, uzdrmani giganti Nokija i Majkrosoft objavili su sklapanje strateškog partnerstva.


Kao uvertira u događaje koji nas očekuju naredne nedelje na "Mobile World Congress" u Barseloni, iz Londona je stigla vruća vest za mobilnu industriju. Ono o čemu se još od kraja prošle godine šuškalo dobilo je svoju zvaničnu potvrdu zajedničkim obraćanjem čelnih ljudi Nokije i Majkrosofta u kojem su objavljeni planovi za široko strateško partnerstvo dve kompanije u cilju stvaranja novog mobilnog ekosistema na globalnom nivou.

Ukratko, "Windows Phone 7" će postati dominantna platforma na Nokijinim smartfon uređajima, što znači da će "simbijan" biti skrajnut. Majkrosoftov "Bing" postaje glavni pretraživač na Nokijinim telefonima, dok će "Nokia Maps" biti deo Majkrosoftovog servisa.

Današnja vest je logičan nastavak priče koja je pokrenuta nedavnim objavljivanjem dramatičnog internog dopisa Stivena Elopa, novog direktora “Nokije”. Elop je napisao da je Nokija, ponos finske privrede, uhvaćena u raskoraku uspehom Eplovog ajfona, kao i uspehom softvera za smartfone koji je razvio Gugl. Elop je istakao da Nokija mora da promeni način ponašanja na svetskom tržištu.(blic.rs)

1 коментар:

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: