Pronađi članak:

13. 3. 2011.

99,7 odsto svetske populacije nema tablet




Nema sumnje da su tableti "sledeća velika stvar" na tržištu personalnih računara, ali i da će trebati da prođe neko vreme da postanu mainstream, te da zakoni ponude i potražnje učine svoje i cene postanu pristupačne.

Daleko od toga da se tableti danas ne prodaju u dovoljnom broju, naprotiv, ali se ne može osporiti činjenica da su i dalje prisutni na malom broju tržišta, uglavnom u najrazvijenijim zemljama. Uostalom, to najbolje ilustruje podatak koji je saopštila analitička kuća RBC Capital Markets, po čijim istraživanjima tek oko 0,3 odsto svetske populacije koristi tablete. To možda i ne zvuči kao malo, sve dok se ne setimo da na svetu ima preko 5 milijardi mobilnih pretplatnika. Ako gledamo iz tog ugla, i sami pametni telefoni imaju ogroman prostor za širenje. RBC tvrdi da na svetu ima "tek" oko 394 miliona korisnika tableta i smartfona zajedno.


Međutim, prognoze ove agencije, kao i svih drugih, govore da nas u narednim godinama očekuje nezapamćena eksplozija pametnih mobilnih uređaja. RBC je izračunao da će do 2014. na svetu biti preko 400 miliona vlasnika tableta, a da će samo u toj godini biti prodato 185 miliona primeraka. Interesantno je da analitičari ove kuće predviđaju da će tada Android biti najviše rasprostranjena platforma na tržištu, koje sada u ogromnom procentu okupira Apple sa svojim iOS-om. Po ovim prognozama, Android će 2014. okupirati 40 odsto tržišta tableta, Apple će držati 34 odsto, a pratiće ih Microsoft, BlackBerry i HP webOS, sa 13, 8 odnosno 5 odsto tržišnog udela.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: