Pronađi članak:

13. 3. 2011.

iPad postao deo opreme američkih pilota







Američka federalna avijatičarska administracija dozvolila je čarter kompaniji Executive Jet Management da papirne mape, šeme i nacrte, koje piloti koriste tokom leta, zamene iPad tabletima. 


Kako prenosi CNN, iako trenutno postoje i drugi elektronski uređaji koje u SAD već koriste zaposleni u avijaciji, mada ne u ovom segmentu, iPad se ispostavio najjeftinijim i najkompaktnjim rešenjem za ovaj "radikalni" potez. Naravno, korišćenje Appleovihtableta u avionima je detaljno testirano u protekla tri meseca, a u istraživanju je učestvovalo 55 pilota, na preko 250 letova. Tokom testiranja nisu primećeni nikakvi problemi sa radom i softverom ovog uređaja, ali za svaki slučaj, piloti su obavezni da u kokpitu imaju i rezervni primerak iPada. Razume se, ako se i druge avio kompanije budu odlučile na sličan korak, američka administrativna tela će i njih obavezati na slične testove.
Odluku da se tradicionalne mape i šeme na hartiji zamene jednim elektronskim uređajem, američki mediji smatraju svojevrsnim presedanom, te pohvaljuju činjenicu da je nadležna administracija uvidela potencijal novih tehnologija u ovoj oblasti. Naime, još od najranijih dana komercijalnog avio prevoza, piloti se oslanjaju na papirne mape, šeme i grafikone. U današnje vreme, oni često u kokpitu imaju i po 9-10 kilograma takvih papirnih "pomagala". Jasno je da čitanje, razvrstavanje i arhiviranje tolike količine hartije nikako ne može biti brzo i praktično.



(mobi|hobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: