Pronađi članak:

13. 3. 2011.

Apple bi mogao da ostane bez glavnog dizajnera





Apple ove godine pogađaju zanimljivi kadrovski problemi. Nakon što se Stiv Džobs iz zdravstvenih razloga pouvako sa čela kompanije na neodređeno vreme, nove glasine govore da bi "Jabuka" mogla da ostane i bez Džonatana Ajva, potpredsednika odseka za dizajn, možda i najzaslužnijeg čoveka za izgled svih modernijih Apple proizvoda iz domena potrošačke elektronike.

Ovaj Britanac je zaslužan za fantastičan izgled uređaja kakvi suMacBook Pro, iPod, iPhone i iPad, a njegov eventualni odlazak iz kompanije objašnjava se porodičnim razlozima. Ajv je, navodno, izrazio želju da se preseli nazad u Englesku, kako bi njegovo dvoje dece tamo dobilo obrazovanje. Kako prenosi britanski list The Sunday Times, on lično je spreman da i nakon preseljenja nastavi da radi svoj posao, ali bord direktora kompanije Apple smatra da bi to bilo nemoguće i nije spreman na takve kompromise. 

Ukoliko se Ajv odluči za definitivan rastanak sa Appleom, u Britaniju se sigurno neće vratiti kao siromašan čovek. Osim ogromnom renomea koji je stekao radeći za Apple, te godišnje plate od preko milion funti, on je vlasnik veoma vrednog paketa akcija kompanije. Osim toga, polaže pravo na dodatni paket akcija u vrednosti od oko 18 miliona funti, koji je dobio specijalnom klauzulom u ugovoru iz 2008. godine. Američki mediji prenose da bi, sa eventualnim bonusima i "otpremninom", Ajv mogao da napusti Apple sa ukupno oko 128 miliona dolara. Pitanje je, dakle, ko bi bio na većem gubitku u slučaju razlaza, naročito zbog pojačane konkurencije na tržištu mobilnih uređaja, sa kojom se Apple svakodnevno suočava. Podsećamo, kompanija će u sredu predstaviti novi iPad, za čiji izgled, kakv god bio, Ajv svakako nosi veliki deo zasluga.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: