Pronađi članak:

17. 3. 2011.

Apple i iPad 2 - da li je i kolika opasnost po mobilne i klasične konzole





Da li druga generacija tablet uređaja kompanije Apple preti da ugrozi Nintendo 3DS ili Sony NGP “džepne” konzole? Da li je u stanju da potrese čak i teškaše kao što su PS3 i Xbox 360? Na drugo pitanje će se mnogi verovatno samo nasmejati, ali mi ćemo ga ipak staviti pod lupu. Zato u nastavku teksta pročitajte neke činjenice, analizu trenutne situaciju, ali i predviđanja bliske budućnosti „gejminga za poneti“, pa i onog ozbiljnijeg koji podrazumeva sedenje ispred velikog ekrana. Proteklih dana internet bruji od vesti i članaka o novom Apple tabletu...

Milan Jović
Proteklih dana internet bruji od vesti i članaka o novom Apple tabletu. Naravno, u pitanju je iPad 2, za koji verovatno već znate da dolazi u kućištu manjeg gabarita u koje je spakovan neočekivano moćan hardver u vidu dvojezgarnog A5 procesora sa novim grafičkim čipom sposobnim da “na papiru” isporuči do devet puta bolje performance od svog i dalje moćnog prethodnika. U pitanju je takođe dvojezgarni SGX543 GPU čije performance mogu da se porede sa slabijim čipovima namenjenim desktop računarima. Ne treba zaboraviti ni ekran rezolucije 1024 x 768 tačaka, koji omogućava još bolji prikaz i više detalja na ekranu.


Apple je došao igrama ili su one došle njemu?

Ono što možda ne znate je to da je App Store u poslednje vreme preplavljen novim igrama za iOS uređaje. Tako je gejming na ovoj platformi za kratko vreme postao ozbiljan i vrlo unosan biznis, kako za Apple, tako i za neka velika imena poput Epic-a na primer. Dovoljno je da se prisetimo prelepog Infinity Blade akcionog H&S hita koji je doneo Unreal 3 endžin na ove uređaje, a koji je u protekla tri meseca inkasirao ogromnu sumu keša. Takođe, tu su i id Software i Džon Karmak sa prelepom “on rails” pucačinom Rage: Mutant Bash TV za iPhone 4 i iPad, rađenom u Tech5 endžinu koji će sa RAGE igrom tek u septembru debitovati na PC-u i konzolama.

Mark Rein (drugi čovek Epica-a), izjavio je da Unreal Engine 3 može da iskoristi svaki atom snage novog tableta, što će u kombinaciji sa vise RAM memorije (veruje se da iPad 2 ima 512 MB) omogućiti oštrije teksture, kompleksniju fiziku i više neprijatelja na ekranu. Iz svega navedenog, jasno je da su “obe strane” i više nego zainteresovani za ovu vrstu zabave na Apple uređajima.

Apple (iPad 2) vs. Nintendo 3DS, Sony NGP

Iako ne može da stane u džep kao Nintendo 3DS i kao što će to moći Sony NGP (PSP2), iPad 2 je taman dovoljno “mali” da možemo da ga svrstamo u “handheld” grupu. Ovde dolazimo do pitanja da li, u kojoj meri i na koji način iPad 2 predstavlja opasnost po njih?

Glavni “feature” novog DS-a su dva touch-screen ekrana sposobna da stvore 3D efekat bez naočara. Poznato je da je Nintendo i vlasnik nekih legendarnih imena, kao što su Mario, Zelda, Rayman, Donky Kong i mnogih drugih. Međutim, 3DS nema ni približno snažan hardver kao što ga ima iPad, a naročito iPad 2, pa su igre namenjene ovoj konzoli u tehničkom smislu daleko inferiornije. Još jedan problem sa ovom konzolom je demografske prirode. Naime, pored azijskog tržišta, u ostatku sveta ne vlada ni približno tolika pomama za onim što 3DS donosi (bez obzira što još uvek nije dostipan van ovog kontinenta), a naročito ne za pomenutim igrama koje su u Japanu na primer, glavni razlog velike popularnost konzole, naročito kod mlađe publike.

Sa naslednikom PSP-a, situacija je znatno drugačija (povoljnija). Iako je nećemo imati u rukama pre kraja godine, o NGP-uveć sada znamo i više nego dovoljno. Grubo rečeno, srce konzole je vrlo slično onom koje kuca u iPad 2 tabletu. Naime, NPG će koristiti četvorojezgarni ARM A9 procesor sa isto toliko jezgara modifikovanog SGX543 GPU-a. Dakle, lako je zaključiti da ova dva uređaja imaju vrlo sličnu arhitekturu, s tim da NPG ima dva CPU/GPU jezgra više. Već smo se uverili da je ova sprava u stanju da pruži grafiku koja je samo korak iza mogućnosti PS3 konzole. Ne treba zaboraviti da u hardverskom pogledu NGP ima sve mogućnosti tableta, pa i mnogo više. Tu je veliki touch-screen ekran, zatim touch-panel na zadnjoj strani uređaja, kao i podrška za SixAxes motion kontrole. Sve ovo će igrama dati potpuno novu dimenziju, što smo i bili u prilici da vidimo. Treba imati na umu da će Sony gotovo sve svoje brojne i kvalitetne ekskluzive preseliti i na NGP, pa tako možemo da očekujemo igre kao što su Uncharted, Killzone i mnoge druge.

Međutim, Sony se nije zaustavio samo na igrama, jer je paralelno sa izlaskom NGP-a najavio i kompletan niz sadržaja i servisa koji će iskoristiti pun potencijal WiFi i 3G mogućnosti NGP-a, a koji se u velikoj meri odnose na povezivanje korisnika raznih Android uređaja putem brojnih društvenih servisa koji će tek biti predstavljeni. Može se zaključiti da će po “non gaming” mogućnostima NGP biti na pola puta između iPad-a 2 i 3DS-a.

Apple (iPad 2) vs. Nvidia (Tegra)

Još jedan novi takmac na mobilnom gejming tržištu su uređaji bazirani na Tegra tehnologiji kompanije Nvidia. Naime, ovaj gigant u poslednje vreme ulaže velike napore kako bi Tegra-u progurao u tablet i smartphone uređaje bazirane na Android operativnom sistemu, ali i kako bi obezbedio što bolju softversku podršku, što je i potvrdio na tek završenom GDC-u. Po svemu sudeći to im je i pošlo za rukom, jer će Motorola (možda već u aprilu) izbaciti Xoom tablet (i Atrix telefon) koji će koristiti dvojezgarni Tegra čip druge generacije. Dva jezgra na taktu od 1 GHz stoje rame uz rame sa onim u iPad 2 tabletu. Međutim, agresivniji nastup Nvidia-a na mobilnom gejming polju možemo da očekujemo sa pojavom Tegra 3 čipova (Kal-El) koji će doneti još bolje performanse i manju potrošnju, već u drugoj polovini godine.

Kao pandan AppStore-u, tu je Tegra Zone aplikacija koja se integriše u Android Market i daje pristup brojnim igrama, demoima i HD materijalu specijalno prilagođenom ovoj platformi. Optimistično je i to da se baza sadržaja iz dana u dan povećava.

Ako iz jednačine uklonimo Nintendo 3DS (zbog gore navedenih razloga), ostaće nam tri mobilne platforme sa približno jednakim hardverskim mogućnostima – Ipad 2 (iOS), Tegra 2 (Android) i Sony sa svojim PSP naslednikom. Dakle, sve tri platforme su u stanju da “renderuju” igre koje su u tehničkom pogledu vrlo slične.

iPad 2 - kobni hendikep

Međutim, ono što iPad 2 (kao i Tegra i ostali tablet uređaji) nema su fizički tasteri poput D-pad-a i analognih palica koji su neophodni za iole ozbiljnije igre. Koliko god Infinity Blade izgledao dobro, i koliko god efikasno koristio touch-screen mogućnosti, iskustvo tokom igranja se ne može ni porediti sa onim kada u rukama imamo kontroler. U prevodu, gde god su pipkanje po ekranu i sistem žiroskopa jedini način interakcije sa igrom, takva platforma je osuđena na pojednostavljene i neizazovne igre ili drugim rečima - casual igre - ali svakako ne i na propast.

Apple vs. Apple

Sa druge strane, istraživanja pokazuju da mnogi “igrači” nisu spremni da sa sobom vuku još jednu spravu samo zbog igara. U prevodu, mnogi žele da u džepu imaju samo jedan višenamenski uređaj, što iPad 2 jeste, ali pre svega to je iPhone 4. Situacija u kojoj je Apple sam sebi napravio konkurenciju. iPhone 4 je manjeg gabarita, a vrlo sličnih mogućnosti i zvuči kao idealno rešenje za ovu grupu “lenjih casual igrača”, kojima će iPad 2 (makar zbog igara) biti suvišan. Ne želimo da trčimo pred rudu, ali teba imati na umu da je u pripremi i iOS 5 koji će imati i podršku za OpenCL API (još bolje iskorišćenje GPU-a i grafički naprednije igre), a koji će se verovatno naći na iPhone 5 i iPad 3 uređajima, možda pre kraja godine. Ovde će Apple verovatno još jednom sebi pucati u nogu, jer će se naći su sličnoj situaciji i sa sledećom generacijom “i” spravica.

Apple (iPad 2) budućnost vs. PS3, X360

Nama koji činimo većinu, a koji igre volimo da igramo ispred monitora pune HD rezolucije ili TV-a od 50 inča, dok zamaramo vijuge upravljajući kompleksnim mikromenadžmentom stotina jedinica, iPad 2 deluje kao igračka za malu decu.

Međutim, šta kada bi Apple omogućio da iPad 2 povežemo sa svojim velikim ekranom i odaberemo neku od hiljada igara sa App Store-a? Šta ako bi Apple izbacio kontroler koji bi bežičnim putem omogućio igranje velikog broja iPad 2 igara na velikom ekranu?

Zapravo, ovo prvo su nam u određenoj meri već omogućili, jer je iPad 2 sposoban da prikaže sadržaj na eksternom displeju (doduše preko adaptera koji se kupuje). Takođe, iPad 2 je u stanju da reprodukuje HD materijal, ali ne i da ga prikaže u punoj HD rezoluciji na eksternom uređaju (radi upscale sadržaja na 1080p), pa je vrlo moguće da Apple ovu mogućnost čuva za iPad 3. Ovim bi bili u mogućnosti da na njemu igramo igre u istoj onoj rezoluciji u kojoj igramo većinu PS3 i X360 igara.

Kontroler zaista zvuči kao idealno spravica koja bi iPad 2 pretvorio u “all around” rešenje za gejming na svim poljima, a istovremeno ga i rešilo najvećeg hendikepa. U tom slučaju bi iPad 2 bio daleko udobniji za igranje novih i kompleksnijih igara, kako na sopstvenom ekranu, tako i na TV-u, dok bi “casual” igre uvek bile tu kada ne budete u prilici da kontroler nosite sa sobom.

Apple-u ide u prilog i poslovna politika Sony-a i Microsoft-a koji svoje konzole ne planiraju da menjaju novim barem još 3 do 5 godina, pa je u prilici da ovde još dublje zagazi u gejming vode, naročito ako imamo u vidu da svoje uređaje izbacuje daleko učestalije. Zato nije isključeno da u skorijoj budućnosti ugledamo neki hibridni tablet-konzola uređaj.

Dakle, svi uslovi su tu i Apple je i više nego sposoban za ovako nešto. Pitanje je samo da li je dovoljno zainteresovan za veliku gejming ofanzivu?

(benchmark.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: