Pronađi članak:

17. 3. 2011.

Rešene nedoumice vezane za radni takt i performanse Apple A5 čipa


Novi Apple A5 procesor koji se koristi u iPаd 2 (a verovatno i iPhone 5 telefonima), radi sa novom Sаmsung DDR2 memorijom izrađenom u poboljšanom 46-nm Low Power procesu. Zanimljivo je da A5 dual-core čip koštа oko 25 dolаrа, što je dosta više od NVIDIA Tegra 2 čipa, koji košta oko 15 dolara. Premа istrаživаnjа koje je sproveo UBM TechInsights, logično je da je Apple A5 skuplji čip, jer ima veću površinu: A5 die je 12.1 mm x 10.1 mm, u poređenju sа površinom A4 čipa (7.3 mm x 7.3 mm), pa u proizvodnji košta 10 dolara više od Tegra 2 čipa, koji je takođe dvojezgarno SoC rešenje. I pored toga, procenjuje se da sve komponente koje čine iPаd 2 ukupno koštaju oko 270 dolara, dok najbliži konkurent, Motorola Xoom ukupno "košta" 288 dolara (u oba slučaja su poređene verzije sa 32GB memorije i 3G baseband čipom). Apple je, naravno, naručio jako veliku količinu A5 čipova, kako bi postigao što bolju cenu po komadu, pa je logično pretpostaviti da će isti čip Apple ugraditi i u sledeću liniju iPhone telefona i iPod Touch media plejera, ali i Apple TV uređaja treće generacije.



 Uprkos glasinama da Apple možda radi sa TSMC-om prilikom kreiranja A5 čipa, snimljeni su dokazi koji govore u prilog činjenici da A5 proizvodi Samsung i to ekskluzivno za Apple. APL0398B01 je bila oznaka na A4 čipovima, a na slici vidite kakva je oznaka na A5 čipu (font je identičan). Za oba čipa Samsung koristi 45-nm proces. Apple je koristio i prethodne generacije ovih ARM čipova unutar iPhone, iPhone 3G i iPod Touch uređaja (počev od proleća 2007. godine). Početne verzije čipovа su bile oznаčene kao 8900B serija, а kаsnije verzije su oznаčene sa APL ispred rednog broja serije. Prošle godine, Apple je ovim čipovima krenuo da daje i marketinške nazive, pa su A4 i A5 slični nekadašnjem brendiranju PoverPC čipova (G3, G4 i G5).


Komentar autora: S obzirom na to da A5 SoC "barata" sa 1080p video materijalom bez ikakvih problema, logično je da je ovaj maleni čip vrlo dobro rešenje za čitavu gamu uređaja koji koriste iOS. Dodali bismo još i da neće biti previše nelogično da se u nekoj od narednih generacija MacBook Air računara nađu neki od naslednika A5 čipa, možda i u quad-core konfiguracijama. Za to bi bilo potrebno da i MacOS X bude kompajliran za ARM, a ne verujemo da bi to Apple-u predstavljalo problem. ARM Cortex Ax čipovi postaju vrlo moćni, sa akcentom na performance-per-watt kategoriju, dok performanse pratećih grafičkih akceleratora dobro prate porast ukupnih performansi, pa bi naredna generacija ultra prenosnih uređaja i lakih notebook-ova mogla postati i odlična za intenzivniji grafički rad i gaming.



Grafički deo A5 SoC je baziran na dual-core SGX543MP2 grafičkom rešenju kompanije Imagination Technologies, a pored toga, tu je i centralni computing deo A5 procesora, koji je baziran na ARM Cortex A9 tehnologiji. CPU deo ima dinamički radni takt koji varira do brzine od 1 GHz. Kod Apple A4 procesora, takt je bio podešen na tačno 1 GHz, dok takt kod A5 zavisi od aplikacije koju trenutno procesira. Posebna kontrolerska logika koja određuje takt čitavog ovog dela (IC management) je proizvod kompanije Dialog Semiconductor. Dakle, nije tačno da A5 radi na maksimalno 900 MHz, već ga do sada nijedna aplikacija nije dovoljno ili na pravi način opteretila da bi ga IC management deo "podigao" na 1 GHz. Tako je Apple sa praktično istom baterijom mogao da obezbedi istu autonomiju kod iPad 2 uređaja. Dodatna ušteda u potrošnji energije ostvarena je i kod upotrebe nove Low Power DDR2 DRAM memorije. Zanimljivo je da Samsung i Apple memoriju za A5 SoC nabavljaju i od kompanije Elpida (mada najveći deo čipova obezbeđuje upravo Samsung). Samsung-ovi LPDDR2 čipovi imaju oznaku K4P2G324EC i to je prvi put da se ovi 46-nm čipovi pojavljuju u nekom uređaju. Oznaka na Elpida čipovima nije lako čitljiva, ali se radi o identičnom pakovanju i radnim naponima, pa pretpostavljamo da je i potrošnja ista.


(benchmark.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: