Pronađi članak:

24. 3. 2011.

Apple tuži Amazon zbog imena App Store



Pre nekog vremena, Apple je pokušao da registruje ime "App Store" kao sopstvenu robnu marku, što je dovelo do žestoke reakcije Microsofta, koji tvrdi da je to ime previše generičko da bi neka kompanija dobila pravo na njega, te žalbe odgovarajućim regulatornim telima.

Dok se čeka odluka žalbene komisije, u priču se iznenada umešao Amazon, pokrenuvši juče svoj Amazon Appstore. Apple je odmah započeo pravni proces protiv Amazona, tvrdeći da je e-commerce gigant direktno narušio prava na robnu marku (koju kompanija još uvek zvanično nema). Naime, američka zakonska regulativa kaže da je tužba zbog imena proizvoda i usluge opravdana ukoliko se kupac/korisnik može dovesti u direktnu zabludu pri izboru.




Zakon je, barem u teoriji, na strani Applea. Iako zvanični naziv Amazonove prodavnice glasi Amazon Android App Store (na sajtu stoji Amazon Appstore), to je i više nego slično imenu Apple App Store. Pritom, oba servisa prodaju mobilne aplikacije, a na oba se mogu kupiti proizvodi istog imena - na primer, igrica Angry Birds Rio, doduše u verzijama za različite platforme.

Stručnjaci objašnjavaju da bi slučaj bio i više nego jednostavan da Apple ima apsolutna prava na robnu marku "App Store". Ovako mora ispitati da li je Amazon postupio po dobroj poslovnoj praksi, tj. da li Apple ima osnova za tužbu na osnovu nepoštene konkurencije. Iz Applea tvrde da su nekoliko puta pokušali da kontaktiraju Amazon radi dogovora oko ovog pitanja, ali bezuspešno.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: