Pronađi članak:

31. 3. 2011.

Amazon predstavio nove cloud muzičke usluge i iznenadio Google i Apple



Dok blogosfera već duže vreme šuška o novom tipu muzičkog servisa kompanije Google, i dok se novi takav Appleov servis vezuje za izlazak nove verzije platforme iOS, Amazon je sve iznenadio lansiranjem svojih usluga Cloud Drive i Cloud Player. Ideja je da pesme možete da kupujete, čuvate i puštate sa bilo kog uređaja ili sa bilo koje tačke na planeti, dok god imate pristup Internetu. Samo ime novih usluga govori da su one zasnovane na trendu tzv. cloud computinga, u kojem se u samom središtu nalazi i Internet (sa Web aplikacijama), a u kojem mobilni telefoni i tableti postaju važniji "pristupni uređaji" od tradicionalnih računara.

Cloud Drive je servis koji omogućava korisnicima da svoje multimedijane fajlove čuvaju na Internetu (u "cloudu"), a da im pristupaju bilo kada i bilo gde, preko bilo kog uređaja (slično, na primer, servisu DropBox). Prostor od 5 GB je besplatan, a za veći kapacitet se plaćaju godišnje pretplate - 20 dolara za 20 GB, 50 dolara za 50 GB, pa tako sve do 1.000 dolara, koliko treba izdvojiti za 1 TB (terabajt, oko 1.000 GB). Svaki MP3 album kupljen na Amazonu se automatski snima na na Cloud Drive, a kada kupite prvi album, na poklon dobijate godišnju pretplatu na paket od 20 GB. Naravno, prostor ne morate koristiti samo za pesme, već u Amazonovom "oblaku" možete čuvati i video fajlove, fotografije i druge dokumente, poput običnog USB diska, samo na Internetu.




Sve pesme pohranjene na Cloud Driveu možete slušati preko Cloud Playera, čime je celina zaokružena. Cloud Player je Web-bazirana aplikacija, a radi iz bilo kog računarskog browsera, s tim da su predviđene i posebne mobilne aplikacije za Android uređaje. Naravno, svoju kompletnu dosadašnju muzičku kolekciju lako možete uploadovati na Cloud Drive, kako bi uvek imali pristup svim svojim pesmama i sve mogli da ih slušate preko Cloud Playera. Tako je Amazon napravio ekosistem u kojem pesme možete kupovati sa svakog mesta i svakog uređaja, ne morate ih čuvati na jednom "fizičkom mestu" (na svom računaru ili iPodu), a možete ih i slušati kako god, odakle god i sa čega god poželite.

Na taj način, kompanija koja je sinonim za e-commerce i koja nosi ogromne zasluge za popularizaciju e-knjiga, dodatno je istakla svoje pretenzije na tržištu na kojem su, do sada, možda i najaktivniji bili giganti poput Applea i Googlea. Naravno, prvi korak kojim je Amazon zakoračio u novi segment, bilo je nedavno lansiranje prodavnice Android aplikacija Amazon Appstore. Poput Appstorea, novi Amazonovi cloud servisi su za sada dostupni samo američkim korisnicima.

Video demo:



Vise detalja: amazon.com/mp3

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: