Pronađi članak:

21. 3. 2011.

Nokia prodala najviše smartfona prošle godine, ali je Apple ostvario najveće prihode



Kada pričamo o najuspešnijim proizvođačima pametnih telefona, obično se oslanjamo na podatke o broju prodatih primeraka.

Agencija Strategy Analytics je, međutim, uradila interesantno istraživanje za 2010. godinu, koje govori o prihodima najvećih igrača na mobilnom tržištu. Ove cifre možda i realnije opisuju popularnost određenih brendova i opravdanost njihovih poslovnih modela. Tako se saznaje da je, iako je Nokia isporučila najviše pametnih telefona, Apple tokom prošle godine "ukrao" najveći deo prihoda na mobilnom tržištu, čak 29 odsto. Taj uspeh je utoliko značajniji kada se zna da Apple u ponudi praktično ima samo jedan telefon (eventualno dva, u jednom periodu godine).




Nokia je u 2010. godini "držala" 20, a RIM 15 odsto prihoda. Tako se dolazi do zaključka da su ove tri kompanije lani ostvarile čak dve trećine prihoda u smartphone industriji. Činjenica je, međutim, da se cifre postepeno menjaju, za šta je pre svega zaslužan Android. Naime, pomeranja su bila vidljiva još tokom same 2010, u čijem su poslednjem kvartalu prihodi pomenutih kompanija pali u poređenju sa istim periodom 2009. godine.

Analitičari predviđaju da će se takav trend nastaviti tokom ove godine, a da će, pre svih, dominirati kompanije Samsung i HTC, koje imaju najbrojniju Android ponudu. Takođe, predviđa se značajan rast prihoda kineskih kompanija koje nude jeftinije Android modele, među kojima se izdvajaju ZTE i Huawei.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: