Pronađi članak:

18. 3. 2011.

Pregled postpaid paketa u Srbiji - Q1 2011 (Telenor, VIP, mt:s)










Domaći sajt Benchmark je napravio presek postpaid ponuda nasih mobilnih operatera. Veoma opsiran clanak i koristan prilikom izbora paketa.

Prošlo je već više od tri meseca od kada smo napravili poslednji presek ponuda postpaid tarifa naša tri mobilna operatera. U međuvremenu su se neke stvari promenile, neke stare tarife su ugašene, a neke nove su zauzele njihovo mesto ili pokušavaju da se izbore za novo, samo svoje. Korisnici postaju sve izbirljiviji, a sa najezdom pametnih telefona paketi sa Internet protokom postaju sve bitniji. Pogledaćemo šta je to što nam Vip, MTS i Telenor danas nude, a ističemo da smo obradili samo aktuelne ponude, one koje mogu da izaberu novi korisnici ili na koje trenutno možete da se "prebacite" ukoliko ste već korisnik.




Postpaid u Telenoru

Ponuda u Telenoru se nije mnogo promenila u poslednjih par meseci i još uvek se uglavnom zasniva na Prenesi paketima. Prenesi i Prenesi Plus paketi su veoma jednostavno koncipirani, a jedina razlika između njih jeste što Plus paketi sa sobom nose i uračunat Internet protok.


Prenesi paketi se tako zovu zato što se nepotrošen saobraćaj prenosi u sledeći mesec i ostaje korisniku na raspolaganju čak do tri meseca kasnije. Zamislimo situaciju da tri meseca ne koristite račun u kome imate 200 poruka mesečno. Posle tri meseca broj nagomilanih poruka će porasti na 600. Ukoliko i četvrti mesec ne budete koristili taj broj, količina poruka će ostati 600, jer je moguće preneti saobraćaj samo iz prethodna tri meseca. Neiskorišćeni saobraćaj iz onog prvog meseca se briše. Ovaj sistem je posebno pogodan za ljude koji imaju oscilacije u potrošnji tokom godine, pa imaju priliku da akumuliraju rezerve tokom nekog od meseci kada su manje aktivni, koje kasnije mogu iskoristiti kada uđu u period veće potrošnje.


Prenesi paketi su i pored te dodatne pogodnosti sasvim dobro cenovno izbalansirani i u slučaju da nemate neke specijalne prohteve, svakako ih treba uzeti u obzir. Osnovni nedostatak Prenesi paketa, a to je nedostatak Internet saobraćaja koji bi bio uključen u njih, nadoknađuju Prenesi Plus paketi koji dolaze u varijantama sa 500 MB, 1 GB i 2 GB Internet protoka mesečno, koji takođe podleže pravilu prenošenja nepotrošenog do tri meseca nadalje. Prenesi Plus paketi su očigledno više naklonjeni korisnicima sms-ova i Interneta, jer imaju primetno manje minuta razgovora od svojih Prenesi pandana, mada se nikako ne može reći da ih ima malo, pogotovo kada se uzme u obzir da svi Plus paketi imaju i uključene dodatne minute razgovora u okviru Telenor mreže.

Osim Prenesi paketa, Telenor nudi svoj Start paket, namenjen ljudima koji imaju skromne zahteve po pitanju korišćenja mobilnog telefona, ali ipak ne žele da budu ograničeni prepaid kreditom, već ostavljaju sebi mogućnost neplaniranog povećanja potrošnje, ako se za tim ukaže potreba. Pošto je u pitanju najjeftiniji paket, uz njega nije moguće kupiti telefon po povlašćenoj ceni i iskoristiti neke od dodatnih beneficija postpaid korisnika.

Kombinuj postpaid paketi su neka vrsta hibrida između prepaid i postpaid sveta i očigledno su namenjeni ljudima koji žele da ograniče svoju potrošnju. Za njih je karakteristično da imaju fiksnu vrednost mesečne potrošnje uključenu u paket, pa ako želite da je prekoračite morate dodatno doplatiti, slično kao kod pripejd sistema. Ovi paketi mogu biti interesantni roditeljima koji plaćaju račune svojoj deci, pa na ovaj način mogu da se osiguraju da ih na kraju meseca neće sačekati neprijatno iznenađenje u vidu astronomske cifre i zabrane izlazaka za nesmotrenog mladunca. Uz ove pakete je moguće kupiti telefone iz Telenor ponude za postpaid korisnike, pa to može biti još jedan razlog da se eventualno pređe sa prepaid-a na njih.

Treba posebno navesti i jako interesantan Telenor Klik tarifni dodatak koji je vrlo zgodan kako za postpaid korisnike paketa koji nemaju uključen Internet protok, tako i za prepaid korisnike. U njemu se za 290 dinara u trajanju od mesec dana dobija 150 MB Internet protoka po punoj brzini uz mogućnost neograničenog daljeg korišćenja Interneta do isteka tih mesec dana, ali po smanjenoj brzini. Zaista odlično rešenje za ljude koji žele dobru kontrolu troškova Internet protoka, a iz prakse se pokazalo da je tih 150 MB sasvim dovoljno za praktično sve osim gledanja YouTube videa, ozbiljniji WiFi tethering i eventualno VoIP.

Postpaid u Vipu
Vip je do skoro imao ubedljivo najjednostavniju ponudu od svih operatera, što se promenilo dolaskom novih Smart postpaid paketa.

Vip Postpaid paketi su prilično dobro izbalansirani još od momenta kada su se pojavili, pa se to stanje nije ni sada promenilo. Samo dva najjeftinija paketa nemaju uključenu određenu količinu Internet protoka, a u onima koji je imaju, ta količina je sasvim zadovoljavajuća za skoro sve standardne servise koje ćete koristiti na pametnim telefonima. Posebno je interesantna mogućnost razgovora u okviru Vip mreže po ceni od 0 dinara i to za skuplje pakete praktično neograničeno. Jedina začkoljica je u tome da se prvo troše besplatni minuti koji se mogu koristiti i van mreže, pa tek kada se oni potroše na snagu stupa besplatna Vip priča.

Vip Smart paketi su vrlo interesantan koncept. Njihova osnova su tzv. "Smartovi", koji su neka vrsta virtuelne monete koju dobijate u određenoj količini koja zavisi od paketa i onda možete da ih iskoristite po vašem nahođenju. 1 Smart = 1 minut razgovora = 1 sms = 1 MB, računica koju je Vip ustanovio za ove pakete. Odmah se vidi prilična neizbalansiranost, gde je recimo sms užasno precenjen, ali Vip je išao najpre na jednostavnost za računanje, pa je zbog toga i došlo do tih razlika u realnoj vrednosti Smart poena. Nažalost, kada se ovi paketi analiziraju i svedu se cifre, čak i pored velike doze fleksibilnosti koju donose, vrlo su retke situacije gde su Smart paketi povoljniji od starih Postpaid paketa. Zbog toga mislimo da će biti potrebne određene korekcije cena ili izuzetno povoljne promocije da bi korisnici ove nove pakete uopšte uzeli ozbiljno u razmatranje.

Postpaid u MTS
MTS je i dalje najkomplikovaniji za analizu jer poseduje veliki broj vrlo različitih paketa u ponudi. Iako se od pre par meseci broj paketa zapravo smanjio, još uvek je na prilično visokih 22 u osnovnoj ponudi.

MTS je jedini koji nudi posebne cene za određene "Friends & Family" brojeve, što će svakako značiti onima koji bar 90% vremena provode u komunikaciji sa malim brojem bliskih osoba. Interesantan je i Porodični paket Plus, koji uključuje do 5 mobilnih brojeva i čak jedan fiksni broj, ka kojima su razgovori potpuno besplatni. MTS je takođe jedini koji ima manje cene razgovora u okviru mreže u nekim paketima, nakon što se potroše eventualni besplatni minuti, kao i specifičnu mt:s kontakt tarifu, koja služi da nadomesti nedostatak fiksnog telefonskog priključka. Specifične su i ponude koje su vezane za određena područja, kao što su Kosovo i Metohija, za koje važe posebne cene.


Ipak, pored svih manje i više čudnih ponuda, jezgro MTS postpaid tarifa su Bel, Mix i Mix Net paketi. Tu će se verovatno naći većina prosečnih korisnika, a konkretan paket koji je najbolji za vas zavisi od toga na koji način koristite telefon. Ako ste sms zavisnik na primer, Bel sms u kojem dobijete čak 1000 poruka za 342 dinara teško da ima zamenu. Naravno, u slučaju da posedujete pametni telefon, Mix Net paketi su pravi izbor, mada su tu udenute i zanimljive mybel i mt:s kontakt tarife koje sadrže sasvim respektabilnih 300 MB protoka. Hello tarifa je pandan Telenor Start-u i namenjena je ljudima koji malo troše.

U svakom slučaju, primetan je napredak u MTS ponudi, pa čak i ako mi lično nismo ljubitelji tolikog broja tarifa, možda upravo među onima koje nama nisu delovale interesantno neko pronađe ponudu kao stvorenu za sebe.

(benchmark.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: