Pronađi članak:

28. 4. 2011.

Apple odustao od patentiranja reči “pod”Kompanija Apple saopštila je da odustaje od namere da zaštiti reč “pod” za koju je nekoliko godina tvrdila da predstavlja njenu robnu marku.

Iako je Appleov iPod zaštićen i kao proizvod i kao robna marka, kompanija je smatrala da se njena prava odnose i na upotrebu reči “pod”.

Štaviše, Apple je prethodnih godina tužio nekoliko kompanija i web lokacija koje su koristile spornu reč. Primera radi, Apple je u septembru prošle godine podneo tužbu protiv kompanije Sector Labs (na čak 873 strane), tvrdeći da ta britanska kompanija u nazivu jednog svog proizvoda zloupotrebljava reč „pod“. Radilo se o projektoru pod nazivom Video Pod, a po tumačenju Applea, sporna reč „pod“ je mogla da zbuni potencijalne kupce i navede ih da pomisle da taj proizvod ima neke veze sa njenim plejerima iPod.
Osim kompanije Sector Labs, Apple je ranijih godina tužio i kompanije i lokacije MyPodder, TightPod, PodShow, Podium, iPodLounge i druge, zbog navodne zloupotrebe reči “pod”.

Ipak, najnovija Appleova odluka ne znači da će odustati od sudskih sporova protiv drugih kompanija u nameri da zaštiti robne marke za koje smatra da ima pravo. Početkom marta ove godine, Apple je tužio Amazon zbog neovlašćene upotrebe naziva prodavnice aplikacija.

Amazon je, naime, saopštio da će pokrenuti prodavnicu App Store u kojoj bi se prodavale Android aplikacije, dok Apple tvrdi da poseduje prava na upotrebu naziva App Store.

(b92.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: