Pronađi članak:

15. 4. 2011.

Kontrola telefona mislima



Grupa istraživača iz San Dijega razvila je tehnologiju koja omogućava korisnicima da biraju brojeve na mobilnom telefonu koristeći samo - misli. Metoda je iznenađujuće precizna i mogla bi značajno da olakša komunikaciju, pre svega osobama sa invaliditetom, prenosi Mashable.

Sistem je razvijen na Univerzitetu Kalifornija, a radi putem specijalnih elektroda koje se stavljaju na glavu korisnika i precizno mere moždanu aktivnost, te malenog Bluetooth uređaja koji "hvata" rezultate i direktno komunicira sa telefonom (govori mu koje brojeve da "okreće").




Prilikom testova, korisnicima su na ekranu računara prikazivani brojevi od 0 do 9, pri čemu su "treptali" različitim brzinama. Sistem je tako mogao da prepozna kada moždani talasi ukazuju na svaku različitu brojku, ali ne na osnovu toga šta je korisnik zamišljao, već zbog toga što je nervni sistem različito "obrađivao" frekvencije treptanja različitih brojki. U raznim testovima, naučnici su izračunli da je sistem precizan u 70-85 odsto slučajeva, i to kada su korisnici pokušavali da pozovu broj od 10 cifara.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: