Pronađi članak:

11. 4. 2011.

Poređenje prodavnica mobilnih aplikacija



Kada se bitka na tržištu mobilnih telefona praktično premestila sa hardvera na polje softvera, stvari su postale nešto komplikovanije. Ako ste proizvođač mobilnih telefona, danas nije dovoljno samo da imate dobar (kvalitetan, udoban i lep) aparat - on mora da radi i na sjajnom operativnom sistemu. Ali, ni to nije garancija uspeha, jer ta mobilna platforma mora da bude opšte prihvaćena, kako od strane programera, tako i od strane korisnika. Skup ovih faktora je nešto što sve češće nazivamo "mobilnim ekosistemom", a u takvima su servisi za distribuciju mobilnih aplikacija postali veoma važan faktor.

Naravno, kompanija koja je zadala određene standarde na ovom polju je Apple, kako po kvantitetu, tako i po kvalitetu mobilnog softvera i dodatnih usluga, zbog čega se "Jabuci" mogu oprostiti nešto zatvoreniji stavovi. Sledi Google, tj. Android Market, drugi po veličini, kojem će korisnici, pak, često zameriti na nepreglednosti i izostanku naprednih opcija za pretraživanje i sortiranje. Nokia "muči svoju muku" sa Symbianom i Ovi Storeom, a Microsoft ulaže ogromne napore i resurse u Windows Marketplace (na koji će se uskoro preseliti i pomenuta Nokia).




U poslednje vreme, stvari su se dodatno razigrale jačanjem servisa GetJar, najvećeg nezavisnog servisa ovog tipa, kao i otvaranjem Amazon Appstorea, alternativnog izvora za Android softver. Kako tačno stoji situacija sa svim popularnim prodavnicama aplikacija, pogledajte u ovoj sjajnoj uporednoj tabeli koju je objavio PC Mag:




(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: