Pronađi članak:

31. 5. 2011.

Da li je probijena zaštita iPhonea? I da i ne



Prošle sedmice ruska kompanija ElcomSoft izjavila je da je probila enkripciju iPhonea i da se njihovom metodom iz tog uređaja mogu izvući svi korisnički podaci. Njihove tvrdnje nisu sasvim tačne, što ne znači da opasnosti nema.

ElcomSoft je objavio da je zaštita iPhonea sasvim probijena, a čak su ponudili i aplikaciju za lako probijanje zaštite nazvanu ElcomSoft Phone Password Breaker.

Da biste pomoću nje došli do podataka, treba vam fizički pristup uređaju. Dakle, za svoje podatke treba da strahuju samo oni kojima je iPhone ukraden. Ipak, Elcomsoft zaštitu nije probio, već ju je zapravo zaobišao.




Podaci na iPhoneu zaštićeni su hardverski, posebnim čipom za enkripciju i to koristeći standard enkripcije AES-256 koji je, prema mišljenju većine stručnjaka, u ovom trenutku nemoguće probiti.

No, stručnjaci iz ElcomSofta (koja je, kako piše eWeek, renomirana kompanija za računarsku bezbednost koja radi i s vladinim organizacijama i vojskom) ušli su na "zadnja vrata". Naime, ključevi za AES-256 enkripciju zaštićeni su pinom od četiri karaktera kojim je uređaj zaključan, a tu je kombinaciju mnogo lakše probiti.

Lekcija koja se može naučiti iz ovog primera je to da vam slabo vrede velika gvozdena vrata ako je ključ skriven iza malenih drvenih vrata koja svako može srušiti.

Verujemo da će se Apple u nadolazećim verzijama iPhonea potruditi da ne bude tako.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: