Pronađi članak:

28. 5. 2011.

Google Wallet i Google Offers - telefoni šalju kreditne kartice u penziju



Na konferenciji u svojim prostorijama u Njujorku, Google je konačno predstavio svoj sistem za mobilno plaćanje, o kojem su se dugo širile glasine. Naravno, glavni koncept je da svoje (Android) mobilne telefone u budućnosti koristimo kao elektronske novčanike, koji bi zamenili kreditne kartice. Kompanija je zapravo najavila dve usluge - Google Wallet, otvorenu platforma za mobilno plaćanje, na koju se nadovezuje Google Offers. Prvi servis koristi NFC (Near field communication) čipove ugrađene telefone i specijalnu aplikaciju na samom telefonu, kako bi omogućio usluge bezkontaktnog plaćanja - dovoljno je samo približiti telefon terminalu (čitaču) u nekom trgovniskom objektu. Druga usluga će omogućiti prodavcima da korisnicima Google Walleta ponude dodatne usluge i pogodnosti putem modernih elektronskih sistema.

Kako radi?

Da biste koristili Google Wallet, osim telefona potrebna vam je Wallet aplikacija u koju ćete uneti podatke o svojim kreditnim i debitnim karticama, za koje će banka prethodno morati da potvrdi da su vaše. Upravo tu leži glavna prednost u poređenju sa drugim sistemima za plaćanje - umesto da nosite nekoliko kartica, sve imate u svom telefonu, kojeg ionako nosite sa sobom. Možete lako da kombinujete sa kojeg računa želite šta da plaćate, da odmah imate uvid u potrošnju, da računate, štedite... Sve u svemu, ovo je mnogo fleksibilniji način plaćanja od "plastike".




Uz Google Wallet i Google Offers, prodavci ne samo što će moći da daju specijalne ponude svojim mušterijama, već i da zamene plastične kartice za programe lojalnosti elektronskim, na kojima će kupac uvek moći da prati ostvarena prava i dalje ponude. Primera radi, korisnik će preko svog računara moći da ostvari pravo na neki popust, putem nagradne igre ili sl, te da kupon "preuzme" na svoj telefon i iskoristi ga u radnji. Vremenom, kada se infrastruktura proširi, ovaj i slični sistemi poslaće papirne karte u penziju, moći ćemo da se čekiramo na avionski let samo preko telefona, a i papirni računi će moći da se zamene elektronskim.

Naravno, sigurnost je od ogromne važnosti kod jednog ovakvog sistema, i tu je Google bio poprilično ozbiljan. Za početak, Wallet aplikaciju ne možete koristiti bez PIN koda. U slučaju da izgubite telefon ili vam on bude ukraden, odmah možete i daljinski da izbrišete sve podatke o kreditnim karticama. Ako se neko dočepa vašeg telefona pre brisanja i proba da "prčka" sa samim NFC čipom, on će automatski prestati da radi i mora se ponovo aktivirati PIN kodom. Ni to nije sve, sa Walletom možete da vršite transakcije vrednosti do 100 dolara, a za veće sume morate proći dodatnu verifikaciju od strane banke. Podaci su i te kako zaštićeni i tokom slanja od telefona do terminala - ne samo da je domet isuviše mali da bi neko "pokupio" signal, već je tranfer zaštićen najmodernijom enkripcijom.

Za sada sa puno ograničenja

Sistem se zasniva na MasterCard PayPass platformi. U početku će prihvatati samo povezivanje sa Citi Mastercard karticama, ali se očekuje brzo dodavanje drugih. Takođe, u prvoj fazi će biti dostupan isključivo američkim korisnicima, a ekskluzivni partner Googlea biće operater Sprint. U čitav proces može biti uključen i GPS prijemnik u telefonu, koji će potpomoći specijalnim lokalnim ponudama.

Na tržištu trenutno nema puno telefona sa ugrađenim NFC čipom, a pogotovo je malo onih koji rade na Androidu. Podsećamo, podršku za NFC usluge Google je uveo sa Androidom 2.3 Gingerbread. Praktično jedini takav uređaj koji je trenutno na tržištu jeste Samsung (Google) Nexus S, tj. Sprintov Nexus S 4G u SAD. Od konkurenata, NFC čip ima, na primer, Nokia C7, s tim da još uvek nije aktiviran na nivou operativnog sistema.

Uskoro probni rad

U samoj kompaniji kažu da ne očekuju da će sistem postati popularan kao kreditne kartice, barem ne u prvo vreme. Zbog osetljive prirode novca, svaki novi sistem plaćanja zahteva izuzetno dug period adaptacije. Ipak, prognoze govore da će do 2014. godine svaki drugi smartfon stizati sa ugrađenim NFC čipom. Vrlo je važno i to što će za same korisnike Wallet usluge biti besplatne. Google će zarađivati od reklama i promocija u okviru Offersa, dakle od prodavaca.

Kompanija je već pozvala operatere, trgovce, banke i druge da se priključe testiranju sistema, koji će sa probnim radom početi najranije tokom leta. Mnogi su se i odazvali, uključujući Subway, American Eagle Outfitters, Macy's, Walgreens, Toys R Us i dr. U SAD će u početku biti postavljeno oko 120.000 terminala za plaćanje, a u svetu će ih biti ukupno 300.000 hiljada.

U međuvremenu, kompanija PayPal (odnosno eBay), već je tužila Google. Oni tvrde da je Internet gigant iskoristio njihove tajne podatke o projektu mobilnog plaćanja.

Video promocija:



Vise informacija na ovicijelnom sajtu: www.google.com/wallet

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: