Pronađi članak:

17. 5. 2011.

Prodaja smartphone modela opadaProizvođači mobilnih telefona isporučili su u prvom tromesečju ove godine 97,2 miliona pametnih mobilnih telefona, što je smanjenje od 1,5 odsto u odnosu na prethodno tromesečje kada je isporučeno 98,7 miliona tih uređaja.

U prvom tromesečju ove godine su globalne isporuke smartphone modela smanjene u odnosu na poslednje tromesečje 2010. godine, prvi put u poslednjih nekoliko godina, objavio je iSuppli.

Proizvođači mobilnih telefona isporučili su u prvom tromesečju ove godine 97,2 miliona pametnih mobilnih telefona, što je smanjenje od 1,5 odsto u odnosu na prethodno tromesečje kada je isporučeno 98,7 miliona tih uređaja.
Iako prodaja i drugih elektronskih uređaja u poslednje vreme, takođe, stagnira, slabiji rezultati prodaje "pametnih" mobilnih telefona predstavljaju iznenađenje.

Najveći pad isporuka zabeležile su kompanije Nokia i Motorola - 14,5 i 16,3 odsto.

Analitičari kompanije iSuppli smatraju da je slabija prodaja Nokia smartphone modela posledica sporazuma o saradnji koji je ta kompanija potpisala sa Microsoftom, dok Motorola slabije rezultate ima zbog činjenice da je iPhone dostupan u Verizonovoj mreži.

Ipak, ima i analitičara koji smatraju da je smanjenje isporuka na prelazu između dve godine pre posledica redovnih godišnjih pražnjenja zaliha, nego smanjenja tražnje za pametnim telefonima.

Za razliku od kompanija Nokia i Motorola, druga dva velika proizvođača "pametnih" telefona, kompanije Apple i RIM (Research In Motion) su u proteklom tromesečju zabeležile rast isporuka, i to Apple za 14,9 odsto u odnosu na četvrto tromesečje 2010. godine , a RIM za 4,2 odsto.

Što se tiče udela na tržištu, i dalje prednjači Nokia, ali joj se konkurenti sve više približavaju.

(mondo.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: