Pronađi članak:

3. 5. 2011.

Radnici koji proizvode iPhone i iPad potpisuju "ugovor o samoubistvu"Mnogi su preživjeli pokušaje samoubistva ili su zaustavljeni prilikom pokušavanja. Fabrike koje proizvode Eplov iPad i iPhone u Kini traže od svojih radnika da potpišu da neće izvršiti samoubistvo, otkrila je istraga.

Najmanje 14 radnika u Fokskon fabrikama u Kini u posljednjih 16 mjeseci izvršilo je samoubistvo zbog nepodnošljivih uslova za rad. Mnogi su preživjeli pokušaje samoubistva ili su zaustavljeni prilikom pokušavanja u Eplovim fabrikama u Čengdu i Šenzenu.

Nakon velikog broja samoubistava tokom protekle godine, menadžeri fabrika počeli su da zahtijevaju od osoblja da potpišu kako neće pokušati da izvrše samoubistvo, tvrde istraživači.

Morali su da obećaju da će u slučaju samoubistva njihove porodice tražiti minimalnu odštetu.

Zabranjen razgovor

Istraživanje koje je nad 500.000 radnika sproveo Centar za istraživanje multinacionalnih kompanija i organizacije Studenti i učenici protiv nedoličnog ponašanja korporacija zatekli su užasne uslove u fabrikama. Radnici koji nisu dobro radili bili su ponižavani pred kolegama

Oni tvrde sljedeće:

- Radi se prekovremeno uprkos zakonskoj obavezi od 36 sati prekovremenog rada mjesečno. Jedan platni spisak je pokazao da je radnik imao 98 sati prekovremenog rada u jednom mjesecu, javio je Obzerver.

- Tokom perioda visoke potražnje iPada, radnici su dobijali samo jedan slobodan dan u 13 dana.

- Radnici koji nisu dobro radili bili su ponižavani pred kolegama.

- Radnicima je zabranjen razgovor i moraju da stoje tokom 12-časovne smjene.

"Ponekad moji cimeri plaču"

"Ugovor" protiv samoubistva je određen nakon što su sociolozi poslali otvoreno pismo medijima u kojem pozivaju da se prekine mučenje radnika. U Čengduu, 60 i 80 sati prekovremenog rada u mjesecu je normalno

Istraživanja pokazuju da mnogi radnici i dalje žive u sumornim uslovima, a neki od njih odlaze kući da vide porodicu samo jednom godišnje.

Jedna radnica je rekla novinarima: "Ponekad moji cimeri plaču kad dođu u dom nakon dugog dana". Ona je rekla da su morali ilegalno da rade prekovremeno za osnovnu dnevnicu i da su radnici smješteni u domove u kojima ima i po 24 osobe u sobi.

U Čengduu, 60 i 80 sati prekovremenog rada u mjesecu je normalno, a istraživanja su otkrila da radnici tvrde kako im nije dozvoljeno da razgovaraju.

"Ubijaju se namjerno!"

Fokskon priznaje da krše zakone o prekovremenom radu, ali tvrde da radnici svojevoljno rade prekovremeno.

Neki zvaničnici unutar kompanije čak su optuživali radnike da su izvršili samoubistva da bi obezbijedili velike nadoknade za svoje porodice.

"Mreže za samoubice" su postavljene oko zgrada domova na savjet psihologa.Fokskon je rekao da su to morali da urade zbog "teških izazova sa kojima su se nosili svi povezani sa porodicom Fokskona i gubitkom velikog broja kolega u tragičnim samoubistvima".

Portparol Luis Vu, kad je odgovarao na optužbe da je osoblje ponižavano, rekao je: "To nije nešto što mi odobravamo ili ohrabrujemo. Ipak, ne isključujemo da se ovo možda događa zbog širenja naše radne snage. Ali radimo na tome da to promijenimo. "

On je dodao da su radnici bili "ohrabrivani da izbjegavaju razgovore koji bi mogli da im skrenu pažnju koja je potrebna da bi obezbijedili preciznost i sopstvenu sigurnost".Istraživači su rekli da je kompanija na povećanje broja samoubistava u početku reagovala dovođenjem sveštenika koji su istjerivali zle duhove. Potražnja za iPad i iPhone proizvoda raste, a to rezultira još težim uslovima za radnike

Leontien Arnoudse, zvaničnik jedne od organizacija koje su vršile istraživanja, rekao je za Pipl: "Oni rade prekovremeno više nego što je dozvoljeno za platu od koje ne mogu da žive, a tretiraju ih nehumano. Uslovi su grubi i radnici nemaju društveni život. Njihov život je samo rad u fabrici i to je to."

Potražnja za iPad i iPhone proizvoda raste, a to rezultira još težim uslovima za radnike u Eplovim fabrikama.

Svjetski "high-tech" proizvođač zaradio je šest milijardi dolara u prvom kvartalu 2011.

(vijesti.me)

1 коментар:

 1. Анониман4. мај 2011. 01:56

  Kakva glupost nevidjena ....pa sto rade u njoj kada im ne odgovara....
  neka rade druge poslove u kini iovako se na svim televizijama u svim zemljama pominju kao najaca sila sa najvecim privrednim rastom i buducom velesilom.... mozda treba da upru prstom na svoju kinesko-komunisticku vladu....

  prekovremeno se radi po izboru koliko ja znam....

  drugo mesate babe i zabe...
  apple je firma koja je unajmila doticnu da im sklapaju iOS uredjaje i nemaju nikakve posebne veze sa tim kako se njihovi poslodavci u firmi odnose prema svojim zaposlenima... Apple se oglasio nekoliko puta da se uslovi za te radnike moraju poboljsati ali to je maksimum dokle apple i moze da ide,a na fokskon-u je dal ce nesto uraditi.

  ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: