Pronađi članak:

3. 5. 2011.

GeoHot: Sony je sam kriv za krađu podatakaHaker Džordž Hoc, koji ima široku podršku igračke javnosti nakon što ga je kompanija Sony tužila zbog toga što je objavio kod za otključavanje njegovih konzola PlayStation, okrivio je arogantne rukovodioce za nedavnu krađu podataka iz ove kompanije.

Hocu (u igračkim krugovima poznatijem po nadimku GeoHot) je od sada zabranjeno da se bavi probijanjem zaštita na Sonyjevim uređajima, ali ne i da vodi svoj veb dnevnik posvećen ovoj kompaniji i ukazuje na ono što on smatra institucionalnim nerazumevanjem hakerske kulture.

Hoc u svom dnevniku tvrdi da Sonyjevi poslednji problemi – kompanijin odgovor na ono što bi moglo da postane najveća krađa podataka u istoriji – leže u činjenici da je strogo korporativno rukovodstvo više zainteresovano za pravno gonjenje svojih korisnika nego za zaštitu njihovih podataka.
„Krivi su rukovodioci koji su objavili rat hakerima, smejali se ideji da ljudi mogu da probiju tvrđavu, nekada zvanu Sony, neprestano kukali zbog piraterije i stalno zapošljavali advokate kada je trebalo da uposle nove stručnjake za bezbednost“, tvrdi Hoc, protiv koga je tužba rešena samo dan pre nego što je probijena zaštita mrežnog igračkog servisa PlayStation Network. „Napad na zajednicu hakera nije dobra ideja.“

Hoc, koji je od ranije poznat zbog probijanja zaštite iPhonea, postao je hakerska legenda nakon što je Sonyjevo pravno odeljenje upotrebilo strogu taktiku, uključujući i zahtev suda za dozvolu pregledanja IP adresa korisnika koji posećuju njegovu lokaciju na vebu. Namera Sonyjevih pravnika bila je da obeshrabre korisnike da preuzimaju i distribuiraju ovaj tip softvera.

Borba između Hoca i Sonyja ilustruje sve veće tenzije između prava korporacija koje prave proizvode i potrošača koji ih koriste – posebno, hakera ili entuzijasta koji žele da modifikuju uređaje koje su legitimno kupili.

Hoc je probio zaštitu PlayStationa tako da može da pokrene operativni sistem Linux, dok je Sony tvrdio da Hocov softver krši američki zakon o kopiranju digitalnog materijala (Digital Millennium Copyright Act), koji zabranjuje reverzni inženjering šifrovane zaštite. Kad je Sonyjeva mrežna usluga postala nedostupna prošle nedelje, pojavila su se tumačenja da je napadnuta u znak odmazde zbog sudskog procesa koji je Sony pokrenuo protiv Hoca.

U svom dnevniku Hoc je napisao da on nema nikakve veze sa napadom. „Nisam lud i ne bih voleo da mi FBI pokuca na vrata. Pokretanje softvera u domaćoj radinosti i ispitivanje bezbednosti na svojim uređajima je zanimljivo, ali upadanje u tuđ server i krađa korisničkih baza podataka nije.“

Sonyjeve usluge PlayStation Network i Qriocity su prošle nedelje bile nedostupne. Početkom ove nedelje, kompanija je priznala da su podaci korisnika, uključujući verovatno i brojeve kreditnih kartica, ukradeni. Iako nije precizirano o kolikom broju korisnika se radi, taj broj bi mogao da bude i više desetina miliona.

Usluga PlayStation Network bi mogla da bude nedostupna još nedelju dana dok se u Sonyju trude da smanje štetu i povrate normalni rad sistema.

(mikro.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: