Pronađi članak:

29. 6. 2011.

Google pretvara Flash u HTML 5Google je tokom jučerašnjeg dana ponudio besplatnu alatku koja pretvara neke Flash datoteke (.SWF) u HTML5 kôd i, sasvim prigodno, nazvao je Swiffy.

Zahvaljujući njoj sada će pojedini Flash sadržaji lakše postati vidljivi na platformama koje ne podržavajuAdobe Flash Player – među kojima su najpoznatiji iPhone i iPad.

Swiffy radi tako što se oslanja na to što neki napredniji browseri podržavaju tehnologije kao što su skalabilna vektorska grafika (Scalable Vector Graphics, SVG), CSS3 i JSON. Za sada to znači da će datoteke koje je Swiffy pretvorio u HTML5 raditi u modernim browserima na bazi WebKita, kao što su Safari i Chrome – kao i Mobile Safari – dok će Internet Explorer i Firefox, koji koriste druge mašine za prikazivanje strana, po svoj prilici naići na probleme.
Google je ovo izdanje nazvao „ranom verzijom“, jer još uvek ne može da konvertuje interaktivnije Flash sadržaje (poput naprednijih igrica). Međutim, Swiffy navodno radi veoma dobro s animacijama i reklamama, tako da će vlasnici uređaja koji koriste sistem iOS, moći uskoro da ih vide u većim količinama. Google je u svoju malu Swiffy galeriju pored par konvertovanih Flash reklama uvrstio i par jednostavnih igrica.

Adobe je dugo oplakivao nedostatak podrške za Flash na Apple uređajima. Prošle godine je Stiv Džobs javno objavio šta misli o Flashu i tom prilikom ga ocenio kao zatvoreno, sporo i strujno halapljivo rešenje. „Možda bi Adobe trebalo više da se fokusira na stvaranje HTML5 alatki za budućnost, a manje kritikuje Apple što prošlost ostavlja za sobom“, naveo je tada Džobs.

U martu ove godine Adobe je poslušao Džobsov savet i objavio Wallaby, sopstvenu konverzionu alatku koja Flash pretvara u HTML5. Kao i Swiffy, i njegov konvertor se oslanja na SVG i CSS3. Tom prilikom je objavljeno da je ta alatka pretežno namenjena pretvaranju jednostavnijih reklama i drugih animacija. Googleove namere sa Swiffyjem su za sada nešto "uzvišenije", ali tek vreme će pokazati može li Swiffy da otera Wallaby.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: