Pronađi članak:

7. 6. 2011.

iOS 5 ima preko 200 novih funkcija, stiže na jesen



Evo sta sajt mobihobi kaze za Apple novosti. Predstavljanje gotovo svakog svog novog proizvoda, sam Apple započinje statistikom. Ni novi mobilni operativni sistem iOS 5 nije bio izuzetak, pa ni mi nemamo razloga da preskočimo te podatke. Kompanija je saopštila da na svetu trenutno ima preko 200 miliona uređaja koji rade na iOS-u. U tu cifru, naravno, ulaze svi iPhone, iPad i iPod touch uređaji, a Apple tvrdi da sa njima zauzima čak 44 odsto mobilnog tržišta uopšte. Stiv Džobs je naročito mogao da se pohvali uspehom prvog tableta - za 14 meseci, koliko postoji, iPad je isporučen u 25 miliona primeraka.

U prodavnici aplikacija App Store već ima oko 425.000 naslova, od kojih oko 90.000 optimizovanih za iPad. Ovaj servis je zabeležio oko 14 milijardi preuzimanja aplikacija, kako plaćenih tako i besplatnih, a ove prve su svojim autorima generisale ukupne prihode od 2,5 milijardi dolara. Po Appleovim podacima, na App Storeu ima 225 miliona korisnika koji kupuju aplikacije (imaju registrovanu kreditnu karticu na svom nalogu).

Nove notifikacije

Kada se razmotre ovi fantastični statistčki podaci, jasno je da iOS 5 ima veliku odgovornost da nastavi da proširuje Appleov fantastični ekosistem. Kompanija prilično potrudila - nova verzija donosi oko 1.500 novih API-ja i preko 200 novih funkcija.




Jedno od značajnijih poboljšanja je novi sistem notifikacija, koji se zove Notification Center. Kao kod Androida, dostupan je preko padajućeg menija koji se "povlači" sa gornje ivice ekrana. Osim što pokazuje sva bitna sistemska i obaveštenja od strane raznih aplikacija, pruža i najnovije informacije sa berze i vremensku prognozu. Sve ove notifikacije su dostupne i na tzv. lock-screenu, gde je potrebno preći prstom preko njih kako bi se telefon otključao i odmah otvorila odgovarajuća aplikacija. Sa lock-screena je moguće i ući direkto u kameru.

Kao što se i očekivalo, Twitter je sada duboko integrisan u platformu. Pristup ovoj mreži je obezbeđen iz praktično svih aplikacija iz kojih je logično "tvitnuti" ponešto - Camera, Photos, Safari, YouTube itd. Još jedan interesantan novitet je Newsstand, aplikacija za pristup elektronskim verzijama novina i magazina. Ona podržava automatsko preuzimanje novih brojeva (izdanja) u "pozadini". Kada smo već kod čitanja, pomenimo i dve nove funkcije za čitanje samih Web stranica - Rader i Reading List. Prva automatski formatira tekst tako da bude prilagođen na malom ekranu telefona, ili većem u slučaju tableta, a druga čuva kopiju stranice za "offline čitanje". Ne zaboravimo ni novu aplikaciju Reminders, koja vas na obaveze može podsetiti ne samo u određeno vreme, već i na određenom mestu (npr. kada uđete u prodavnicu).

Bolja komunikacija

U novoj verziji platforme, Apple će ponuditi i novu tehnologiju za multimedijalnu komunikaciju imena iMessage. Ona će raditi u realnom vremenu, preko 3G ili Wi-Fi mreže, ali samo na iOS uređajima. Osim razmene teksta (chata), iMessage će dozvoljavati i razmenu muzike, videa i fotografija. Biće interesantna i poslovnim korisnicma i svima koji vole "bezbednu" komunikaciju, zato što dozvoljava enkripciju podataka koji se šalju. Međutim, mislimo da zbog svega ovoga neće baš naići na dobar prijem kod operatera, koji naplaćuju slične usluge, ali ni kod vlasti pojedinih država, koje ne žele kriptovanu komunikaciju, jer je tako teže nadziru.

Ugrađeni email klijent iPhonea dobio je dosta novih funkcija, poput formatiranja teksta, dodavanja "zastavica" (Flags), pretraživanja unutar teksta itd. Što se samog unosa teksta tiče, on će na iPadu biti dodatno olakšan, jer je predviđena razdeljena virtuelna tastatura (po jedan deo za palac svake ruke, slično kao što smo videli kod demonstracije interfejsa Windowsa 8). Simpatična novost je i rečnik nepoznatih reči, koji se može aktivirati iz svake aplikacije.

Konačno razdvojen od iTunesa!

Novost koju smo dočekali sa posebnim oduševljenjem je odvajanje iOS-a 5 od PC računara. Uređaji sa novom verzijom platforme će moći da se aktiviraju i bez iTunes naloga, a nadogradnje softvera će se preuzimati "over-the-air" (bežično, sa samog telefona). Naime, Apple je optimizovao način nadogradnji softvera, pa će buduće nadogradnje biti dosta "lakše" - ka uređaju će se slati samo novi i modifikovani fajlovi. Konačno, prisutna je i mogućnost bežične sinhronizacije uređaja sa iTunesom, putem Wi-Fi veze. Tu je i još mnogo sitnica čije bi nam kompletno nabrajanje oduzelo previše vremena, poput raznih "fora" sa gesturama, mogućnosti da se sadržaj ekrana iPada prikaže na televizoru preko funkcije AirPlay itd.

Autori softvera već imaju pristup novoj platformi i adekvatnim razvojnim alatima, a korisnici će morati malo da se strpe. Vlasnici iPhonea 4 i iPhonea 3GS, zatim oba iPada i iPod toucha treće i četvrte generacije, iOS 5 će moći da instaliraju tokom jeseni. Nije isključeno da ćemo tada videti i novi iPhone, koji će se u startu isporučivati sa "peticom".

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: