Pronađi članak:

7. 6. 2011.

iOS 5 (kompletna specifikacija)



Apple je danas predstavio iOS 5 za iUređaje koji ima više od 200 novih funkcija. Ovaj napredni operativni sistem za mobilne uređaje je već godinama isped konkurencije, ali su Apple programeri ponovo otišli još dalje.

Ovde vam detaljno opisujemo najistaknutije novine.


Notification Center

Konačno su se setili da ubace sistem obaveštenja (čiji jedan segment podseća na MobileNotifier). Sada su sva obaveštenja na jednom mestu, u padajućem meniju sa vrha ekrana, i Lock Screen-u. Email, SMS, pozivi, vreme...


iMessage

Ovo je način komunikacije između svih korisnika iUređaja koji imaju iOS 5. Slanje poruka, slika i videa besplatno preko WiFi ili 3G mreže (kao FaceTime). Dolazi kao poboljšanje za SMS aplikaciju, a ne kao posebna aplikacija. Takođe sadrži izveštaje o prispeću (delivery report), potvrdu o čitanju kao i indikator pisanja (videćete dok sagovornik kuca poruku). Takođe ako ste započeli konverzaciju na jednom iUređaju, možete nastaviti na drugom pomoću automatske sinhronizacije.



Newsstand

Kao iBooks samo za časopise i novine.

Reminders

Podsetnici na Apple način sa sve datumom isteka i lokacijom. Npr. trebate da kupite mleko sledeći put kada idete u prodavnicu, e pa pošto su Reminders bazirani i na lokaciji, dobićete obaveštenje čim GPS očita da ste u blizini radnje. Rade sa iCal, Outlook i iCloud servisima za automatsku sinhronizaciju.

Twitter

Twitter je sada integrisan u iOS i kada se ulogujete u Settings-u, možete Tvitovati iz Safarija, Fotografija, Kamere, YouTube-a ili Mapa. Kontakti povlače slike vaših prijatelja sa Twitter-a, a postoji i sinhronizacija kntakata sa Twitter nalozima.

Camera

Sada je moguće pokrenuti kameru dok je telefon zaključan. Od novih opcija dodate su linije (trecine) preseci za orijentaciju, štipanje za zoom, zaključavanje fokusa i ekspozicije kao i slikanje pomoću tastera za pojačavanje.


Photos

Nove opcije za fotke: sečenje, automatsko poboljšavanje, uklanjanje crvenih očiju... sve ovo u okviru aplikacije, čak i organizacija fotki u albume. Uz iCloud, sve fotke se automatski šalju na ostale izabrane iUredjaje.

Safari

Nove opcije u Safariju. Reader - okruženje za čitanje bez reklama i prenatrpanosti. Reading List - čuvanje članaka za kasnije čitanje. Tabbed Browsing (za iPad) - jezičci za otvorene stranice kao na desktop pretrazivačima.



PC Free

Više vam ne treba računar ako imate novi iUredjaj. Početna aktivacija iUredjaja bežično. Preuzimanje aplikacija i novog iOS-a. Sinhronizacija, bekap i restore bez kabla.

Podesiva tastatura

Sada na iPadu možete kucati palčevima ako vam je zgodnije, dok držite iPad. Umesto na velikim tasterima. Takođe možete podešavati na kojoj visini da se nalaze novi tasteri u zavistnosti gde držite iPad.

Ova tastatura se otkriva tako što sa 4 prsta prevučete po ekranu.

Mail

Pisanje emailova u "rich text" formatu: bold, italic ili underline. Podešavanje paragrafa i centriranje teksta. Obeležavanje važnih poruka (flag-ovanje). Pretraga tela emaila za lakše pronalaženje određenog emaila.

Calendar

Poboljšan kalendar. Godišnji kalendar na iPadu i nedeljni na iPhonu i iPod touch-u. Dodir za kreiranje novog događaja, razvlačenje za određivanje vremena i trajanja.

Game Center

Postavljanje slike na svoj nalog, preporuke na osnovu igara, otkrivanje novih igrica unutar aplikacije kao i top lista bodova. Otkrivanje prijatelja za igru.

Wi-Fi Sync

Automatska sinhronizacija iUredjaja sa PC ili Mac racunarom preko WiFi mreže. Ako vam je iUređaj priključen na struju, on će se automatski sinhronizovati i bekapovati sa iTunes-om.

Multitasking Gestures za iPad

Multitasking gestovi za iPad za još lakše korišćenje. Prevlačenje pet prstiju za otkrivanje multitasking bar-a, štipanje za povratak na početni (Home) ekran, i prevlačenje levo - desno za izbor pokrenute aplikacije.

AirPlay Mirroring za iPad 2

AirPlay podržava video mirroring, tj. bežicno deljenje ekrana iPada (prezentacija) na HDTV pomoću Apple TV-a. Podržana rotacija.

iOS 5 se očekuje na jesen i biće kompatibilan sa sledećim uređajima:

  • iPhone 3GS, iPhone 4
  • iPod touch (3G, 4G)
  • iPad, iPad 2

Pogledajte video demonstraciju opisanih funkcija:



izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: