Pronađi članak:

11. 7. 2011.

Apple prebacuje ARM SoC proizvodnju



Odnos kompanija Apple i Samsung-a kao dobavljača komponenti za njihove mobilne uređaje mogao bi da bude prekinut krajem ove godine. Kompanija će najverovatnije postići dogovor sa Taiwan Semiconductor Manufacturing Company o proizvodnji sledeće generacije ARM SoC koji će nositi naziv „A6“ i koji će se pojaviti u toku naredne godine.

Informacije o partnerstvu između Apple i TSMC pojavile su se početkom ove godine, pre nego što je Apple predstavio iPad 2 i njihov A5 procesor, a te informacije kasnije su potvrđene od strane EE Times koji je objavio da Apple radi u saradnji sa TSMC da prebaci proizvodnju njihovih mobilnih procesora na 28nm proizvodni proces.

Tek kasnije je obelodanjeno da je u pitanju proizvodnja u saradnji sa kompanijom Samsung, koje je proizvodila A4 procesore za iPhone 4 i originalni iPad uređaj i koja i dalje proizvodi A5 procesore za sledeću generaciju Apple-ovih proizvoda. Međutim, sve je to bilo pre nego što je Apple pokrenuo veliki pravni napad protiv kompanije Samsung zbog navodnog kopiranja izgleda i dizajna Apple iPhone i iPad uređaja kada su u pitanju njihovi Galaxy S smart telefoni i Galaxy Tab tablet uređaji.




I dok je Apple nastavio da koristi komponente obezbeđene od strane Samsung-a za njihove mobilne uređaje u okviru ugovora koji je potpisan pre više od jedne godine, Apple je obezbedio gomilu dokaza koji govore u prilog tome da je Samsung pokušao da kopira neke od njihovih poslovnih tajni koje su i dovele do toga da iPhone i iPad postanu tako uspešni. Imajući to na umu Apple prebacivanje proizvodnje na drugog partnera koji nije njihov direktni rival vidi kao strateški poslovni potez.

Dan Heyler, analitičar aktivan u industriji poluprovodnika, navodi da će TSMC najverovatnije proizvoditi „A6“ procesore za kompaniju Apple, sledeću generaciju ARM-baziranog dizajna, u toku naredne godine. Samsung trenutno za Apple proizvodi A5 procesore korišćenjem 45nm proizvodnog procesa. TSMC proizvodi mobilne SoC za druge proizvođače smart telefona i tablet računara korišćenjem 40 nm procesa, ali Apple pregovara sa TSMC da se pređe na 28nm proces.



Na taj način Apple dobija blagu konkurentsku prednost, barem dok konkurentske kompanije ne pređu na isti proces. Zbog toga se čini verovatnim da će Apple načiniti određene izmene da se izostave neke, ako ne i sve, komponente proizvedene od strane kompanije Samsung iz njihovog distributivnog lanca.

I dalje postoji mala verovatnoća da bi Apple mogao da postigne sporazum sa Intel-om ukoliko nađe odgovarajući modus za kombinovanje njihovih niskonaponskih ARM sa Intel-ovim novim 22nm procesom 3D tranzistora. U međuvremenu, Apple ima nekoliko opcija za proizvodnju njihovih mobilnih SoC, a odluka da isključe Samsung iz celog projekta čini se odličnom u ovom trenutku.

(itsvet)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: