Pronađi članak:

18. 7. 2011.

Da li je Apple nova meta hakera iz grupe Anonymous?



Nedavni hakerski napadi na Sonyjev PSN, očigledno, su inspirisali čitavu seriju napada. Dvije grupe hakera LulzSec i Anonymous krenuli su u pravi krstaški pohod kako bi dokazali da su sigurnosni protokoli pojedinih kompanija na nezavidnom nivou. Na meti su se našli: MasterCard, Sony, AT&T kao i pojedine agencije američke vlade. Špekulira se da su u ovim napadima pribavljeni brojni lični podaci korisnika ovih kompanija kao i određeni broj dokumenata koji sadrže strateške planove za budućnost pojedinih kompanija.

Dokazi su, u ovom trenutku, prilično oskudni, ali za slučaj da svi ovi podaci dođu u pogrešne ruke možemo gledati u oči mnogo veće katastrofe nego što je to bilo obaranje PSN mreže. Wall Street Journal izvijestio je o mogućnosti da su ove hakerske grupe, u sklopu takozvane AntiSec kampanje, napali i sam Apple.




Ako je vjerovati izvoru, hakeri su na osnovu sigurnosnog propusta na Appleovim serverima došli do određenog broja korisničkih naloga i pripadajućih lozinki. U dokumentu koji je kasnije objavljen moglo se naći 26 administratorskih naloga i lozinki. Iako se spominje da je pomenuti server sadrži samo interne naloge od Apple (ne korisničke) cijela stvar ne može da ne ostavi gorak okus jer se samo po sebi nameće pitanje: “Šta je naredni korak?”



Prethodno su iz LulzSec tvrdili kako je plijen dosta obilniji te da sadrži programski code iCloud servisa. S druge strane, Anonymous su na Twitter-u izjavili kako su zauzeti drugim stvarima ali da je Apple moguća meta. Uzmemo li u obzir sam broj korisnika raznih Apple servisa, te da većina korisničkih naloga sadrži i brojeve kreditnih kartica, možemo se samo nadati da će ova pošast prestati prije nego što bude kasno.

(omizio)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: