Pronađi članak:

26. 7. 2011.

iPad umesto deset kila dokumenata



Piloti za svaki let imaju desetak kila dokumentacije – mapa, sigurnosnih protokola i slično. Sve je na papirima. Sada bi to trebalo da se promeni i da umesto papira bude korišćen iPad. To, međutim, nosi i neke rizike.

Svakome je poznato kako izgleda pilot na putu do aviona. U uniformi, sa teškom pilotskom tašnom preko ramena, uglavnom crne boje. U toj tašni nema četkica za zube, odeće ili sličnih privatnih stvari. Tu je pre svega spakovan papir: priručnici za avion, mape i materijal za planiranje leta. Sve to zajedno teško je oko deset kila.




Sada se pak jedna američka aviokompanija dosetila da umesto 1,2 miliona dolara troškova za papir, investira u iPadove. I američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo je dala svoj blagoslov i odobrila upotrebu ajpedova u svrhu navigacije aviona.

I nemačkim pilotima se sviđa ta ideja.

Aleksander Gerhard Mađidi iz Udruženja pilota pozdravlja upotrebu elektonskih uređaja: „Vidimo da u Nemačkoj u poslednje vreme aviokompanije prelaze na elektronske nosače podataka.“

Na letovima se sve ređe koriste mape, objašnjava Mađidi: „Sve se radi preko laptopova koji su priključeni u avionu i na svojim ekranima prikazuju mape.“

Pilot Mađidi je sa tim do sada imao dobra iskustva, pristup podacima je relativno brz i jednostavan i on više ne mora da kopa po hrpi papira. Ipak, on kaže da elektronski uređaji imaju i jednu manu – naime, na malom ekranu mape nisu tako pregledne kao ranije.



Opasnost od manipulacije podacima

Sve bi to bilo praktično i lepo, da i iPad ra;unari nisu izloženi opasnosti od hakerisanja i sajber kriminala. Na te slabe tačke u Apple operativnom sistemu iOS je 6. jula upozorio nemački Savezni ured za bezbednost u informacionoj tehnologiji (BSI) i to upozorenje se odnosi upravo na internet i mobilne uređaje za komunikaciju kao što su iPhone, iPad i iPod.

„Jedan klik na izmanipulisan PDF dokument ili jedno surfovanje izmanipulisanom internet stranicom je dovoljno da se mobilni uređaj zarazi malicioznim softverom bez korisnikovog znanja“, upozorava BSI.




Jens Hajder je tehnički direktor test laboratorije Fraunhofer instituta za sigurnu informacionu tehnologiju u Darmštatu:

„Provalnici mogu u potpunosti da promene podatke sačuvane na mobilnom uređaju. To znači da korisnik s jedne strane ne može da bude siguran da su informacije koje se čuvaju na uređaju zaista autentične, a s druge strane, sačuvane informacije takođe mogu da se ukradu.“

Bez upotrebe službenog iPada u privatne svrhe

Opasnost od zloupotrebe raste ako pilot koristi uređaj u privatne svrhe. Opasnost da kompjuter „zakači“ maliciozni softver i tako širom otvori vrata manipulaciji podacima dolazi sa svih strana – preko surfovanja internetom do proveravanja mejla.

IT stručnjak Hajder kaže: „Pilot sam mora da proceni da li su informacije koje on čita tačne.“ Hajder takođe smatra da su „do sada korišćeni papiri znatno sigurniji jer dolaze iz sistema koji je mnogo bolje zaštićen, što nije slučaj sa ajpedom.“

Pa ipak, BSI je najavio da će bezbednosne manjkavosti u Appleovom operativnom sistemu iOS biti popravljene. To je za Hajdera samo slaba uteha. On je ubeđen da će uvek biti manjkavosti u sigurnosnom sistemu i da čovek mora da nađe načina od njih da se zaštiti. Zato ti uređaji moraju često da se testiraju, tvrdi Hajder. Zbog toga, između ostalog, pilotima treba da se zabrani da službene iPadove koriste u privatne svrhe.

(b92, Rim Najmi / Tijana Milunović)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: