Pronađi članak:

21. 7. 2011.

Rekordne prodaje iPada i iPhonea



iPhone osvaja Aziju, dom svojih najvećih konkurenata. Prodaja je tamo skoro učetvorostručena u odnosu na prošlu godinu i pomogla je Appleu da ponovo nadmaši sva očekivanja analitičara. Istovremeno, prodaja iPada širom sveta se skoro udvostručila u odnosu na 3 meseca ranije.

Neto prihod za treći kvartal fiskalne godine, koji se završio krajem juna, iznosio je 7,31 milijardu dolara (7,79 dolara po deonici), što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu, a bruto profit je 28,6 milijardi ili 82 odsto više nego pre godinu dana.

Ovom uspehu najviše je doprinela prodaja 20,3 miliona iPhona, nekoliko miliona više nego što su analitičari očekivali, pre svega zahvaljujući ogromnoj popularnosti ovih telefona u Aziji, naročito Kini, kao i činjenici da Apple i dalje širi broj operatera koji prodaju telefon.




Ovo je bio prvi pun kvartal u kome je telefon prodavao Verizon Wireless, najveći operater u SAD. Pre toga ga je u svojoj ponudi imao samo AT&T.

Apple je do sada obično imao nov model iPhonea početkom jula, što se ove godine nije desilo. Analitičari se nadaju da će se on pojaviti u septembru, iako predstavnici iz Applea nisu dali zvanično obaveštenje o tome.

U razgovoru sa analitičarima oni nisu hteli da odgovore ni na pitanje da li će Apple proizvesti jeftiniji iPhone koji će se nadmetati sa Android telefonima. Azijski konkurenti poput Samsunga, LG-a i HTC-a prodaju desetine miliona Android telefona svakog kvartala po znatno nižim cenama od iPhonea.

„Pravićemo samo one prozvode na koje smo ponosni, koji su najbolji na svetu. I ako možemo to da uradimo uz nižu cenu, onda smo u tome najbolji,” kazao je Tim Kuk, operativni direktor koji obavlja i ulogu CEO dok je Džobs na bolovanju.

IPad se prodao u 9,25 miliona primeraka, a kompanija je jedva uspevala da zadovolji potražnju za novim iPadom 2. Od kada je iPad debitovao na tržištu, aprila 2010, Apple je prodao 29 miliona uređaja.

U kategorijama ostalih proizvoda, cifre nisu toliko impresivne. Prodaja Mac kompjutera ima najnižu stopu rasta u poslednje dve godine, 14 odsto (3,95 miliona prodatih uređaja). Kuk je to objasnio činjenicom da neki verovatno kupuju iPadove umesto Macova, ali i umesto Windows PC-jeva. On je lično zadovoljan procentom od 14 odsto, s obzirom da je ukupno tržište PC-ja poraslo za svega 2,6 odsto.

Treba imati na umu i da neki kupci čekaju pojavu Liona, nove verzije Mac OS X, koji bi trebalo danas (20.7) da se nađe u prodaji po ceni od 29,99 USD, pa je moguće da je i to uticalo na opštu sliku finansijkog izveštaja.

Prodaja iPodova je pala za 20 odsto (7,5 miliona), jer muzički i video plejeri nastavljaju da gube bitku sa iPhonima i iPadima. Ipak, ovo je najbrži kvartalni pad do sada.

Iako je Džobs zvanično na bolovanju (ovo je prvi kvartal bez njega na čelu kompanije) i dalje je uključen u sve važne odluke, kao što je i lansiranje novih proizvoda. Analitičari ne očekuju da će njegovo odsustvo znatno uticati na kopmaniju na kraće staze.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: