Pronađi članak:

8.13.2011

Björk izdala u vidu aplikacije za iPhone i iPad (video)Islandska umetnica Bjork nedavno je objavila ono za šta tvrdi da je "prvi App album" u svetu. Radi se o iPad i iPhone aplikaciji koja sadrži 10 pesama, uz svaku pesmu ide interaktivna aplikacija. Glavna aplikacija zove se Biophilia, po kojoj je nazvan i album, koji je dostupan besplatno na iTunes, ali ‘pesme’ aplikacije koštaju svaka po 1.99 dolara i kupuju se uz glavnu aplikaciju. Prva pesma, ‘ Cosmogony’ je besplatna. Do sada su još dve pesme objavljene: prvi singl " Crystalline’" i pesma pod nazivom " Virus".

Kada otvorite glavnu aplikaciju Biophilia će vas fascinirati. David Attenborough u uvodu govori "osetit ćete kako dolaze zajedno: priroda, muzika, tehnologija. Slušaj, uči, i stvaraj", a paralelno s tim 3D kosmos pluta na iPad ekranu.Prvi aplikacija, Crystalline, je neka vrsta igre u kojoj se krećete kroz prostor prikupljajući kristale dok pesma traje. Postoji divana umetnička povezanost između muzike, koncepta pesme, teksta, slike i interaktivnosti aplikacije.Druga pesma, Virus, takođe ima interaktivnost aplikacije. Tu je "instrument mode", u kom dodirujući slike proizvodite zvukove iz različitih instrumenata. U stvari, vi pravite sopstvenu pesmu od instrumenata koje Bjork koristi u "Virus".Bjork je zapravo koristila iPad da stvaranje mnogih muzičkih zvukova na ovom albumu.

Biophilia je sjajan koncept za album pogotovo u vremenu kada muzičari traže nove načine za predstavljanje svoje muziku a uz to i da mogu da zarade. Ovo što je Bjork predstavila sa ovim svojim albumom, u kom koristi najnovije web tehnologije kao sredstvo umetničkog izražavanja možda i otvori vrata novoj eri u muzičkoj industriji.
Kako ne bi sve ostalo isključivo na pesmama u obliku aplikacije na novom albumu Björk svaka od kompozicija krije neke dodatne mogućnosti tako da recimo uz ‘Crystalline’ možete putovati imaginarnim svemirom i skupljati kristale na ekranu svog iUređaja. Uz ‘Virus’ možete zasvirati neki od instrumenata, a šta vam kriju ostale pesme moraćete isprobati ako skinete aplikaciju.Aplikaciju besplatno skinite preko iTunesa. Pogledajte nasu galeriju ostalih iPhone aplikacija. Ne zaboravite da nas pratite na Tviteru i Fejsbuku.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: