Pronađi članak:

5. 8. 2011.

Skype za iPad (recenzija)



Sukladno pojavi druge inkarnacije iPada i pripadajućih mu kamerica, razvile su se glasine o Skypeu prilagođenom baš za njega. Korisnici su (pre)dugo bili prisiljeni koristiti iPhone verziju aplikacije ili čekati. Napokon je tu. No, je li bila vrijedna strpljenja?

Ukratko – da (sada slijedi trk na link u dnu napisa ignorirajući ostatak teksta, ali nema zamjerki). No, strpljenje je definitivno stavljeno na kušnju pred par dana. Tome su prethodile i glasine kako će zbog kupnje Skypea od strane Microsofta ovaj onemogućiti Skype komunikaciju na svim platformama. Naravno.

U konačnici, Skype je tu. Vrijedi reći i da je ljepši i ugodniji za korištenje no ikad. Ipak, nešto funkcija s “odraslih” klijenata napisanih za stolne operativne sustave je maknuto. Prilikom slanja poruka, nemoguće je znati je li osoba iste i pročitala tj. primila. Stolna verzija Skypea uredno pokazuje ikonicu aktivnosti kada osoba ne prima poruke ili postoji problem u vezi.



Rješenje tog specifičnog problema u vezi je dostupno tu, ali je zagarantirano samo za jednu stranu poziva što je vidljivo iz priloženog.




Kada je pak riječ o pravoj Skype vezi – zaista nije bilo nikakvih problema, a aplikacija se intenzivno koristi od prvih tragova dostupnosti. Rodbina bolje polovice (op.a. i vlasnice iPada) udaljena par tisuća kilometara nije imala nikakvih primjedbi, a autor teksta se baš i ne usudi ići kontra toga. Šalu na stranu, kvaliteta zvuka je bila zaista izvrsna u svim slučajevima. Video je fluidan, koliko je to moguće – jer je riječ o iznimno lošim kamericama s laptopa i tableta. Svakako bi bilo vrijedno truda probati vezu s kakvom HD kamericom na drugoj strani.

Kontakti se mogu razvrstati po tagovima ili ih je moguće prikazati sve, čavrljanje s grupama ljudi je lako poput rezanja torte, a klikom na pojedini kontakt se dobiju opcije zvanja, video poziva (prikaz s prednje ili stražnje kamerice je moguće mijenjati po želji), slanja sms-a ili čavrljanja:



Još jedna zanimljivost je i multitasking. Skype se sasvim veselo vrti u pozadini dok korisnik čita dokumentaciju, mailove i sl. Video se u tom slučaju potpuno zamrzava na obje strane (logično jer nije potreban) a audio ostaje. Posebno zgodno za poslovnjake. Ma dobro, i za one koji žele biti poslovnjaci. Aktivnost Skypea je lako prepoznati jer gornja info traka iOS-a svjetluca pakleno crvenom uz info Skype (Recording).



Za sada većih zamjerki doista nema – Skype radi brzo i nije gladan resursa: uredno se vrti s čitavom hrpicom zamrznutih aplikacija u pozadini, u situacijama u kojima se mnoštvo drugih programa jednostavno sruši.

Naposljetku – samo topla preporuka.

Skype (link za besplatan download)

(gadgeterija)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: