Pronađi članak:

26. 8. 2011.

Šta Apple gubi Džobsovim odlaskom?



Retke su kompanije koje se u javnosti toliko identifikuju sa jednim od njenih zaposlenih, makar on bio i izvršni direktor, kao Apple.

Džobs, često nazivan vizionarom, čovek koji je uspeo da izgradi Apple brend i stvori celokupnu filozofiju proizvoda, smatra se personalizacijom Applea, a svaki njegov odlazak iz kompanije donosio se polemike oko toga hoće li Apple nastaviti istim putem i bez njega.

Na tržištu, koje je sve konkurentije, mnogi smatraju da je vođstvo Džobsa ključna karika uspeha kompanije i, iako se u stručnost novog CEO-a ne sumnja, bojazan oko budućnosti Applea postoji, a vrednost akcija kompanije opala je nedugo nakon što je vest o Džobsovom povlačenju objavljena.




Jedan od najvećih rivala Applea, bar na tržištu mobilnih uređaja, postao je Samsung. Ovih dana mogli smo da čitamo o razvoju situacije u Evropskoj uniji, jedan od bivših zaposlenih u Samsungu, Mark Njuman, kaže da je i pre nego što je Džobs podneo ostavku, Samsung postajao sve optimističniji oko toga da mogu pobediti Apple u smartfon areni, prenosi Rojters.

Vest o Džobsovom povlačenju učinila je da vrednost akcija Samsunga u Seulu skoči za 2,5 posto, u isto vreme kada Appleove beleže pad od 7 posto.

Ipak najveću prazninu, prema mišljenju mnogih, Appleu predstavlja gubitak Džobsa kao izuzetno harizmatične ličnosti, koji je na specifičan način predstavljao nove proizvode na Apple konferencijama, a za sada nije poznato ko će tu njegovu funkciju preuzeti.

Džobs je često smatran najboljim govornikom među rukovodiocima IT kompanija, a jedan od najpopularnijih govora bio je onaj održan 2005. godine na Univerzitetu Stenford, pregledan skoro pet miliona puta.



Reakcije Apple fanova na vest o povlačenju su brojne, a NY Times i Mashable prenose neke od njih:

"Nedostajaće mi kada Stiv Džobs kaže: "o da, još jedna stvar".

"Nisam iznenađen, ali sam razočaran".

"Džobs je učinio nešto što je malo ljudi u svetskoj istoriji uradilo. Objedinio je umetnost i nauku. Neko drugi? Da Vinči mi pada na pamet."

"Stiv Džobs je jedan od najvećih lidera naše industrije. Ovo je kraj jedne ere."

Džobs je tokom jučerašnjeg dana podneo ostavku Upravnom odboru kompanije Apple. Njegovo pismo ostavke mozete procitati ovde.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: