Pronađi članak:

26. 8. 2011.

Zašto Džobs odlazi baš sada?



Ostavka CEO Applea Stiv Džobsa retko koga je iznenadila, no jedno pitanje ostaje da visi u vazduhu - zašto baš sada?

Jesu li u pitanju zdravstveni razlozi? Ili je možda, baš sada, najbolje vreme za restruktuiranje kompanije koja je nedavno postala druga najbogatija kompanija na svetu, a pre mesec dana bila je bogatija i od samih Sjedinjenih Američkih Država, piše portal Gizmodo

Kada se priča tajmingu objave Džobsovog odlaska ne govori se o preciznom vremenu saopštenja njegove ostavke. Što se toga tiče svojevrsno je pravilo da se 'loše vesti' objavljuju što kasnije moguće. O tajmingu se ovde priča kroz širi kontekst sveopšte budućnosti Applea. Ako kompanija neće uspeti bez svojeg idejnog vođe već strogo preživljavati, Džobs nije ni mogao ranije otići. A sigurno nije više mogao čekati.




Apple, doslovno, nikada nije bio jači. Pre mesec dana objavili su rekordnu tromesečnu zaradu i to u periodu u kojem nije bilo značajnih predstavljanja novih proizvoda ili njihovih izlazak na tržište. Nije bilo ni predbožićne šoping groznice kao ni početak školske i akademske godine. Radi se o periodu od tri meseca u kojem su Appleovi direktni konkurenti, poput Della i HP-a, imali vrlo težak posao u držanju tempa, a 'jabuka' je čak na trenutak bila i najvrednija kompanija na svetu. Neverovatno, kako god okrenete.

No, šta će biti kroz mesec dana od danas? Apple će na američko tržište pustiti novu generaciju iPhonea i to kroz tri najjača telekomunikacijska operatera. Osim toga, vrlo verovatno će biti predstavljen i takozvani 'iPhone za siromašne', moderna tehnologija i imidž za malo novaca. Ukoliko se taj uređaj zaista i pojavi, Apple će se transformisati iz 'japijevskog' luksuznog brenda u do sada neviđenu vjednost za mase.

Dakle, tu se Apple nalazi sada, u rupi između dva velika uspeha. Da su čekali još neko vreme, najava iPhone 5 u potpunosti bi bila zasenjena sećanjima na Džobsa dok će sada, kroz mesec dana, novi CEO Tim Kuk imati priliku i sam da zasija na tronu Applea. Kuk će imati priliku da uživa u obnovljenoj slavi novog iPhone umesto da sedi u senci Džobsa, koji bi pre ili kasnije i tako morao otići. Kompanija će, kao i klijenti i ulagači, osećati da se nalazi u dobrim rukama. Najpre jer zaista i jeste.

Ono što se vrlo lako smetne s uma je da kompanije imaju vrlo, vrlo dugačke periode razvoja proizvoda. Nova generacija iPhonea spremna je već mesecima, a isti je slučaj verovatno i s novim iPad 3. Ne treba sumnjati ni da je iPhone 6 već odavno u pripremi. Svi će ranije navedeni proizvodi sigurno imati 'zlatni dodir' Džobsa u sebi. Pa čak i oni projekti o kojima uopšte ne razmišljamo poput novih MacBookova, aplikacija za AppleTV... Pogotovo jer Džobs ne odlazi iz Applea zauvek. I dalje će učestvovati u poslovanju kompanije kao deo nadzornog odbora, i dalje će biti tu.

Da, postoji šansa da Džobs odlazi jer se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo do te granice da više nije imao izbora, no nadajmo se nije reč o tome. A i sumnjamo da je samo to u pitanju. Cela ova situacija sa sobom nosi osećaj proračunatosti, i to u najboljem mogućem obliku, i jedino vreme kada je Stiv Džobs mogao odstupiti bilo je - upravo sada.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: