Pronađi članak:

8. 9. 2011.

Treći suosnivač Applea objavio svoju priču



Ronald Vejn, treći suosnivač Applea, objavio je autobiografiju. Knjiga pod naslovom „Avanture osnivača Applea“ (Adventures of an Apple Founder) sadrži predgovor Stiva Voznijaka – zaposlenog broj jedan – sa pričom o Vejnu koji je osnovao kompanije, a 12 dana kasnije je i napustio.

Pre nego što je pomogao osnivanje kompanije, Vejn (77) je radio s Džobsom u Atariju. Baš on je nacrtao prvi Apple logotip i sastavio partnerski ugovor između njega, Džobsa i Voznijaka.




Napustio je Apple jer je, za razliku od ostale dvojice, imao ličnu svojinu koju bi mu potencijalni kreditori mogli zapleniti. Svoj kompanijski udeo od 10posto prodao je za 800 dolara, a da to nije učinio njegova vrednost bi danas iznosila 35 milijardi dolara.

Džobs ga je nagovarao da se vrati, ali Vejn je to odbio i nastavio karijeru naučnog istraživača i kreatora mašina za kockanje u stilu Las Vegasa. Vlasnik je nekoliko desetina patenata, ali nikada nije imao dovoljno kapitala da na osnovu njih zaradi neki novac.

Njegova autobiografija može se kupiti u elektronskom obliku preko iTunesa u verzijama za iPhone, iPad i iPod touch,a preko Amazona u verziji za Kindle, po ceni od 6 odnosno 7 funti, redom.

Amazon i Barns & Noble imaju u ponudi i papirno izdanje po ceni od 20 odnosno 13,5 dolara.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: