Pronađi članak:

13. 9. 2011.

Zašto su SMS poruke ograničene na 160 karaktera?



Svi koristimo SMS poruke, neki od nas ne mogu da žive bez njih, a nismo ih se odrekli iako nam Internet na mobilnim telefonima omogućava znatno bržu, jeftiniju i napredniju tekstualnu komunikaciju. Nismo ih zaboravili ni zbog toga što su ograničene na 160 karaktera. A, da li ste ikada zapitali odakle potiče takvo ograničenje? Jedan od kreatora SMS standarda, Fridhelm Hilderbrand, objasnio je ovu cifru govoreći za LA Times. On kaže da su 1985. godine stručnjaci planirali da standadizuju tehnologiju za prenos tekstualnih poruka preko telefona, ali su morali da obrate pažnju na malu propusnost tadašnjih analognih mobilnih mreža.

Hildebrand je, zapravo, zamislio da se za slanje tekstualnih poruka koristi sekunardni radio kanal mobilne mreže, preko kojeg se nije prenosio glas, već samo "lake" informacije o jačini signala bazne stanice, zajedno sa kratkim podacima o tome da sledi poziv. I poruke su, dakle, morale da budu kratke. Ali koliko? Hildebrand je imao ideju o ograničenju od oko 150 karaktera, mada su ga prijatelji ubeđivali da to jednostavno nije dovoljno da bi se većina svakodnevnih tokova misli pretvorila u smislenu komunikaciju.




Zato se Hildebrand zatvorio u sobu i započeo testove. Na svojoj pisaćoj mašini, on je počeo da kuca nasumične rečenice i pitanja. Primetio da većina tokova misli staje u jedan ili dva reda na otkucanom papiru. Brojeći slova, razmake i znakove interpukcije, zaključio je da je 160 karaktera optimalna mera, u koju se uklapaju, ili se po želji mogu uklopiti, gotovo sve ideje, pitanja i objašnjenja. Problem je, međutim, nastao zato što pomenuti sekundardni radio kanal nije mogao da prenese više od 128 karaktera. Sa malo "tvikovanja", i nakon odluke da se smanji broj zasebnih znakova koji se uopšte mogu prenositi preko mreže, došlo se do zamišljenih 160 karaktera.

Iako je ideja o ovako kratkim tekstualnim porukama kao načinu komunikacije imala svoje protivnike u ono vreme, SMS je postao pravi hit. Sam Hildebrand kaže da niko od njih nije mogao ni da zamisli da će mladi ljudi tako brzo početi da usvajaju novu uslugu, te da će ona doneti ogromne zarade operaterima.

SMS je i danas jako popularna usluga, iako pomalo paradoksalno zvuči da neko uopšte plaća za ograničenu tekstualnu komunikaciju. Međutim, korisnici su i dalje toliko "navučeni" na SMS i tu uslugu uzimaju toliko zdravo za gotovo, da se ne pitaju zašto u eri 3G i 4G mreža i dalje postoji ograničenje od 160 karaktera. Odgovor je, u suštini, veoma jednostavan - dok god plaćaju, ne nudi im ništa jeftinije i bolje...

izvor: mobihobi

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: