Pronađi članak:

21. 10. 2011.

Mobilni ne povećava rizik od rakaDugotrajno korišćenje mobilnih telefona ipak ne povećava opasnost za stvaranje tumora na mozgu, zaključeno je nakon dugogodišnjeg istraživanja u Danskoj, a takav je zaključak suprotan tvrdnji Svetske zdravstvene organizacije, objavio je u petak časopis British Medical Journal.

Krajem maja ove godine Međunarodni centar za istraživanje raka, agencija Svetske zdravstvene organizacije, ocenio je kako je korišćenje mobilnih telefona možda kancerogeno za ljude.

Dansko istraživanje sprovedeno na više od 350 hiljada korisnika mobitela ne potkrepljuje tu tezu, već suprotno, ističe da povezanost tumora na mozgu i upotrebe mobilnih telefona ne postoji čak ni među osobama koje ga koriste više od 13 godina.
Grupa naučnika koju je vodila Patrizia Frei iz Danskog instituta za epidemiologiju raka istražila je podatke pretplatnika mobilne telefonije u Danskoj u razdoblju od 1990. do 2007. i uporedila stopu pojave tumora na mozgu kod njih i osoba koji ne koriste mobilne telefone.

Među 358.403 vlasnika mobilnih telefona danski istraživači zabeležili su istu stopu pojave glioma (vrste raka mozga) i raka središnjeg nervnog sistema kao i kod onih koji ne poseduju mobilne telefone. Stopa je ista bez obzira na dužinu korišćenja tih aparata.

Stručnjaci koji nisu učestvovali u ovom istraživanju naglašavaju kako je njegov opseg impresivan.

izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: