Pronađi članak:

14. 10. 2011.

Šta treba znati o iCloudu



Apple servis za bezbedno čuvanje i sinhronizaciju podataka je počeo sa radom. Evo šta nudi i na šta treba paziti.

Ako je verovati Appleu, zahvaljujući iCloudu moći ćete da zaboravite na gnjavažu oko sinhronizacije računara, mobilnih telefona, tableta i drugih uređaja. Ali, samo ako ste verni Apple korisnik.

Podrška za servis računarstva u oblaku ugrađena je u najnoviju verziju operativnog sistema iOS 5, kao i u OS X10.7 Lion i druge aplikacije.

Jednom kad se ulogujete, iCloud će se pobrinuti za usklađivanje muzike, videa, fotografija, e-pošte, kalendara, kontakata i drugih važnih podataka u digitalnom obliku između vaših različitih uređaja.




Pristup je radikalno drugačiji od dosadašnjih. Prenosivi ili desktop računar više nije centralno mesto za skladištenje podataka, s kojima se usklađuju svi ostali uređaji.

Umesto toga, podaci su preseljeni u oblak, na Appleove servere. Time PC postaje samo jedan od uređaja koje koristite, poput iPhonea ili iPada.

U Appleu tvrde da su se potrudili da korišćenje iClouda učine što jednostavnijim i lakšim. Ipak, neki njegovi delovi mogli bi se pokazati zahtevnim čak i i za "zagrižene" fanove proizvoda kompanije iz Kupertina.

Automatsko usklađivanje

Osnovna usluga je besplatna za korisnike iOS 5 i OS X Lion. Podržaće je i iTunes za Windows, a deo web mogućnosti biće dostupan svima s modernijim browserima.

Da biste mogli da je koristite, morate imati Appleov ID, isti koji koristite za kupovinu muzike ili aplikacija i registraciju Appleovih uređaja.

Verovatno ćete prvo uočiti sinhronizaciju e-pošte, kalendara i kontakata, koja će početi automatski nakon logovanja (ako koristite za njih Appleove servise, naravno).

Kad se prijavite za iCloud, automatski ćete dobiti me.com korisnički nalog za e-poštu. To će biti nalog koji će servis sam usklađivati.
Ako unesete, na primer, događanje u kalendar na iPhoneu, ono će se automatski pojaviti na vašem Macu ili iPadu.

Sinhronizacija pokriva i beleške, podsetnike, čak i bookmarke u browserima.

Sad me vidiš, sad me ne vidiš

Nova usluga Find my Friends omogućiće vam da s drugim korisnicima iClouda podelite podatke o svojoj lokaciji, slično kao što to radi Google Latitude.

Uslugu ćete moći da uključite i isključite prema potrebi, kao i koristite je privremeno (recimo, na par sati). Nakon što istekne vreme koje ste uneli, pristup podacima o vašoj lokaciji biće automatski isključen.

Roditeljima su na raspolaganju posebne opcije za praćenje kretanja dece.



Usklađivanje važi i za medijski sadržaj. Ako kupite novu pesmu, knjigu, film ili aplikaciju na iTunesu, iCloud će se pobrinuti da postanu odmah dostupni na svim Appleovim uređajima koje koristite.

I ne samo to - pamtiće to što ste kupili.




Ako ste, na primer, nabavili aplikaciju za iPod Touch i želite je na svom iPadu, biće dovoljno otvoriti istoriju kupovine u iTunesu i preuzeti je.

Kompletna kolekcija u oblaku

iCloud će uskoro ponuditi podršku za iTunes Match, dodatnu uslugu po ceni od 24,99 dolara godišnje, pomoću koje ćete moći sačuvati i podeliti kompletnu kolekciju digitalne muzike u oblaku.

Aplikacija će pregledati svaku pesmu u kolekciji i pokušati da pronađe odgovarajuću u svom katalogu s više od 20 miliona naslova. Kad je pronađete, moći ćete da je streamujete.

Dokumente će, takođe, biti moguće sinhronizovati među različitim uređajima.

Aplikacije uključuju Appleove programe za obradu teksta i tabela i izradu prezentacija. Uz pomoć aplikacije iWork, biće moguć upload bilo kojih dokumenata, pa i Microsoft Office ili PDF-ova.

Adut iz rukava je automatski back up.

iCloud će biti moguće namestiti tako da sam pravi rezervnu kopiju važnih podataka čim je uređaj bežično spojen na internet i drži je spremnu u oblaku za slučaj da ste svoj iPhone, na primer, nehotično ispustili u WC.

Na šta treba paziti?

Čuvanje i razmena podataka u oblaku nikad nije potpuno bez rizika, a ni Apple nema besprekornu istoriju online usluga.

Imate li Apple ID? Ako nemate, moraćete da ga napravite da biste mogli da koristite iCloud. Ako ih imate više, morate odabrati samo jedan, a možete ga koristiti tokom 90 dana.

Šta ako niste Appleov korisnik? Sinhronizacija popularnih servisa za, recimo, e-poštu - poput Gmaila ili Yahooa - biće u potpunosti prepuštena vama.

Prostor za skladištenje takođe bi mogao biti problematičan. S iCloudom dolazi besplatnih pet gigabajta, u šta nisu uračunate fotografije u Photo Streamu, streaming muzike i muzika u iTunes Matchu.



No, ako radite s velikim dokumentima, slikama ili videom, brzo ćete popuniti tih pet gigabajta.

Apple nudi proširenje do 10, 20 i 50 GB za 20, 40 i 100 dolara godišnje. Je li to dobro rešenje? Procenite sami.

Konačno, tu je pitanje sigurnosti i privatnosti. Na raspolaganju će vam biti alati za kontrolu, ali hakerski upadi i napadi postali su deo svakodnevice. Ako ipak imate potrebu da delite potencijalno osetljive podatke, dobro razmislite da li je iCloud najbolje rešenje.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: