Pronađi članak:

9. 11. 2011.

Apple kasni sa predstavljanjem usluge iTunes Match



Prvi dani novembra doneli su nesto što je neuobičajeno za kompaniju Apple – kašnjenje u najavljenom izlasku nekog proizvoda.

Naime, Apple je na junskoj konferenciji namenjenoj programerima Worldwide Developers Conference (WWDC) najavio muzičku komponentu svoje usluge u oblaku iCloud, pod nazivom iTunes Match.

Korisnici te usluge bi plaćanjem godišnje pretplate u iznosu od 25 USD dobili mogućnost da svoje muzičke kolekcije čuvaju u oblaku. Osim toga, usluga bi automatski skenirala njiovu kolekciju i poredila je sa katalogom mrežne muzičke prodavnice iTunes, a nakon toga ažurirala sve istovetne datoteke u kvalitetniji format AAC 256 kb/s. Integracija ove usluge sa prodavnicom iTunes i uređajima sa operativnim sistemom iOS, omogućila bi korisniku da sluša svoje omiljene pesme bilo gde, kao i da preuzima datoteke iz iTunesa pomoću bilo kog uređaja, naravno ako ima vezu sa internetom.




Za vreme prošlomesečne konferencije Let’s Talk iPhone, predstavnici Applea su najavili da će usluga iTunes Match biti dostupna krajem oktobra. Nakon što je postalo očigledno da kompanija neće ispuniti to obećanje, postavlja se pitanje zbog čega usluga kasni. Po nekim analitičarima, moguće je da su u Appleu oprezni zbog loših iskustava sa pokretanjem nekih ranijih mrežnh usluga. Primera radi, u 2008. godini Apple je preimenovao svoju mrežnu uslugu .Mac u MobileMe i predstavio je zajedno sa iPhoneom 3G, ali su početak njenog rada obeležili problemi, tako da se kompanija kasnije izvinila korisnicima i ponudila im produženje pretplate. Stiv Džobs je kasnije u e-poruci upućenoj zaposlenima u Appleu napisao da usluga MobileMe “jednostavno ne zadovoljava Appleove standarde i da njeno pokretanje nije predstavljalo jedan od Appleovih blistavih trenutaka”.



Appleovo prošlomesečno predstavljanje usluge iCloud je bilo znatno uspešnije, mada su neki korisnici prijavili probleme sa primanjem i slanjem e-pošte za vreme prelaska na korišćenje iClouda. Najverovatnije da u Appleu još uvek nisu sasvim sigurni da li je usluga iTunes Match potpuno spremna, a postoji mogućnost i da Apple odustane od njenog objavljivanja.

Aktuelna verzija iTunesa, 10.5, takođe je objavljena u oktobru, zajedno sa uslugom iCloud. Apple je ranije saopštio da će korišćenje usluge iTunes Match zahtevati verziju 10.5.1 iTunesa, kao i da će korisnici uređaja sa operativnim sistemom iOS 5 moći jednostavnim podešavanjem u meniju da aktiviraju iTunes Match, onog momenta kada ta usluga bude dostupna. (M.B.)

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: