Pronađi članak:

13. 11. 2011.

Da li Apple treba da se plaši Amazona?



Još od kada je Amazon predstavio svoj sedmoinčni tablet Kindle Fire u septembru, ovaj pristupačni, a kvalitetni, uređaj pratila je krilatica „prvi istinski Android suparnik iPadu”.

Za razliku od ostalih Android tableta koji nude ekrane od 10 inča, vše memorije, ugrađene kamere i 3G podršku, Fire će imati skromnije hardverske specifikacije. Zapravo, Amazon tablet bi delovao potpuno neopremljen za napad na iPad, da nema tri karakteristike koje mogu da ugroze Apple.

Fire je neverovatno prijemčiv sa cenom od 200 dolara, a uz dodatnih 79 $ godišnje dobićete i Amazon Prime, paket za iznajmljivanje filmova. Tablet će takođe imati podršku svih usluga ovog brenda i operativnu efikasnost digitalne prodavnice koju ljudi već koriste svakodnevno za kupovinu svega od fizičkih dobara do digitalnih sadržaja.

Sve u svemu, Fire ima potencijal da bude prvi tablet sa Andoridom od koga će se Apple naježiti.




Ali, Apple nije uzdrman. Analitičar iz Barclaysa, Ben Rajces nedavno se sastao sa Timom Kukom, izvršnim dirketorom Applea i Piterom Openhajmerom, finansijskim direktorom. Obojica imaju pesimistični pogled na budućnost Firea.

„Iako cena od 199 dolara za Fire izgleda da najviše ugrožava iPad, važno je primetiti da bi on mogao da podstakne dalju fragmentaciju tržišta tablet račinara, s obzirom da predstavlja novu platformu. Iako su kompatibilne Androidom, aplikacije rade sa Amazon servisima”, kaže Rajces i donekle je u pravu.

Od kada je debitovao pre 3 godine, jedna od najslabijih tačaka Androida je bila fragmentacija.

To je stvaran problem. Svako ko planira da kupi neki uređaj na Andoridu mora da razmotri da li će njegov telefon ili tablet zastariti pre nego što mu istekne dvogodišnji životni ciklus (koliko traje ugovor o mobilnim uslugama). Nije neuobičajeno da kupite neki Android telefon ili tablet, a onda shvatite da vaš uređaj nikada neće zvanično podržati nove OS verzije koje stižu od Googlea.

Nedavno proučavanje 18 Android telefona koji su se od 2007. pojavili na tržištu dalo je obeshrabrujuće rezultate: Više od polovine uređaja prestalo je da dobija ažurirane verzije OSa od proizvođača manje od godinu dana nakon puštanja u prodaju.

Apple se verovatno slatko nasmejao na ovo.




„Što veća fragmentacija to bolje, kaže Apple, jer će to privući još više kupaca stabilnoj Apple platformi”, smatra Rajces.

Istini za volju, Google je obećao da će poraditi na ovom problemu i da će zatražiti od proizvođača i mobilnih operatera da garantuju update uređaja do 18 meseci nakon kupovine.

Drugi analitičari smatraju da Apple nema razloga da brine zbog Amazona iz sasvim drugog razloga: iPad i Fire su namenjeni različitim tržištima.
„Kindle Fire je drugačiji uređaj od iPada, sa drugačijom funkcionalnošću i cenom” kaže Majkl Gartenberg, direktor za istraživanje u Gartneru.

„Nije mu direktna konkurencija. Dva uređaja mogu da budu uspešna i da koegzistiraju na tržištu”.

Sara Rotman Eps, viši analitičar u Forrester Researchu, smatra da će Fire imati koristi od svih koji imaju udela na mobilnom tržištu.

„Kindle Fire je dobra stvar za Apple”, kaže ona, „jer širi tržište tableta iako će Apple i dalje imati najveći udeo. Fire je dobra stvar i za Androidov ekosistem jer će to podstaći programere da stvaraju aplikacije za njega, što će onda opet preneti na druge Android uređaje. Android je već fragmentisan i još jedan uređaj ga neće značajno promeniti”.

Ako prihvatimo stanovište da Apple ne treba da brine zbog Amazona, ko bi onda trebalo da se oseti ugroženim? Očigledno je to Barnes & Noble, čiji su Nook e-čitači i Nook Color tableti slični Amazonovom Kindleu odnosno Kindle Fireu.

Novi Nook Color tablet je takođe „bacio rukavicu” Fireu u lice u vidu hardverskih specifikacija (više memorije, brži procesor) ali će koštati više, 250 dolara.

B&N će ipak ostati ranjivi prema Appleu i Amazonu u jednoj kritičnoj oblasti: integraciji softvera. Kompanija ima mnogo manje aplikacija od pomenuta dva rivala, nema iza sebe Amazonovu logistiku prodavca robe široke potrošnje i naizgled će se oslanjati na usluge trećih strana poput Moga, Rdioa i Hulu Plusa ne bi li nadomestio nedostatak sopstvenih servisa.

Dakle, pitanje svih pitanja glasi - da li bi Apple trebalo da bude zabrinut zbog Amazonovog eskperimentisanja sa Androidom ili će, u stvari, Kindle Fire ubiti Nook?

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: