Pronađi članak:

24. 12. 2011.

Smartfoni sve više zamenjuju foto-aparate



Čime fotografišete i snimate video ove godine? Poslednja istraživanja govore da je sve više onih koji za te svrhe koriste svoje smartfone.

Prema podacima NDP-a (iz studije "Imaging Confluence"), 27% svih fotografija koje su napravljene u SAD-u ove godine snimljeno je smartfonima, i to je rast od 17% u odnosu na prethodnu godinu.

Ovaj rast stručnjaci objašnjavaju smanjenim brojem fotografija nastalim klasičnim foto-aparatima. Njihov broj pao je sa 52 na 44%. Manje kamere prošle godine izgubile su 27% tržišta (izraženo u zaradi koja je prodaja ostvarivala), dok je jeftinijim digitalnim foto-aparatima prodaja pala za deset posto.




"Korisnici koji za fotografisanje i video koriste smartfone to rade kada žele da to učine spontano," rekla je Liz Kating, direktorka NPD-a. "Ali, kada su u pitanju važnije situacije, foto-aparati ili kamkorderi i dalje su prvi izbor."

Ovaj trend je mogao da se primeti i na servisu Flickr, koji omogućava da se javno publikuju različiti modeli aparata. Appleov iPhone je krenuo u pohod na vrh 2008. godine, i ubrzo na vrhu zamenio gigante Canon i Nikon. Početkom ove godine, prvo mesto suvereno je preuzeo iPhone 4.

Ali, nekim uređajima ovakve promene na tržištu dobro su došle. Prodato je 12% više aparata kojima je moguće promeniti objektiv, a zarada na njima porasla je za 11%. Digitalnim foto-aparatima s optičkim zumom od 10x (i većim) prodaja je porasla za 16 procenata (vrednost prodaje za 10 posto).

preuzeto sa

1 коментар:

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: