Pronađi članak:

23. 1. 2012.

Aluminijumska prašina kriva za eksplozije u Foxconn fabrici iPhona



Kompanija Apple saopštila je prošle nedelje da je razlog za prošlogodišnje eksplozije u fabrikama kompanija Foxconn i Pegatron u Kini, u kojima se proizvode komponente za Appleove uređaje, previsok sadržaj aluminjumske prašine u vazduhu.

Kompanija je nedavno objavila svoj godišnji izveštaj u kome se govori o naporima njenih snabdevača u pogledu bezbednosti radnih mesta, prava zaposlenih i zaštite radne i životne sredine. U izveštaju se spominje da je previsoka količina aluminijumske prašine u vazduhu razlog za eksploziju u fabrici kompanije Foxcoon u gradu Čengdu (maj 2011.), kao i za eksploziju u fabrici kompanije Pegatron u Šangaju (decembar 2011.). U eksploziji u Foxconnovoj fabrici poginulo je četvoro, a povređeno 18 zaposlenih, dok je u Pegatronovoj fabrici povređeno 59 zaposlenih.




Do eksplozije je došlo u procesu obrade aluminijumskih kućišta za računare iMac, MacBook i iPad, saopštio je Apple.

U Appleovom saopštenju se ističe da je kompanija zatražila od svojih kineskih partnera da poboljšaju uslove u svojim pogonima i dovedu mere za zaštitu od eksplozivne prašine na nivo koji postoji u sličnim fabrikama u SAD. Ti zahtevi se posebno odnose na redovnu inspekciju proizvodnih linija, poboljšanje ventilacije u proizvodnim pogonima i zabranu korišćenje komprimovanog vazduha za čišćenje, jer je utvrđeno da to dovodi do povećanja sadržaja prašine u vazduhu.

Pojedini analitičari, pak, smatraju da je slaba zaštita od eksplozije u kineskim fabrikama posledica svojevrsne cenzure koju je vlada te zemlje uvela na razmenu tehnoloških informacija sa stručnjacima iz drugih zemalja. Kineski stručnjaci ne mogu da uvedu efikasne mere zaštite u svojim fabrikama, jer ne mogu da razmenjuju informacije sa stranim stručnjacima koji bi im u tome pomogli, ocenjuju ti analitičari.

Nije izvesno da li se radi o pukoj koincidenciji ili se u Appleu slažu sa tim mišljenjem, tek kompanija je od svojih kineskih dobavljača zatražila da sve promene u pogledu bezbednosti i radnih uslova u njihovim fabrikama budu odobrene od strane komisije koju bi sačinjavali nezavisni sručnjaci iz te oblasti. (M.B.)

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: