Pronađi članak:

22. 1. 2012.

Apple vredi više nego Grčka ili Austrija



Vrednost kompanije „Epl“ (Apple) na berzi juče je prešla prag od 400 milijardi dolara, što je novi rekord već odavno najvrednije IT kompanije na svetu.

Tokom jučerašnjeg dana, „Epl“ je dostigao rekordnu vrednost od čak 431,37 milijardi dolara, da bi vrednost tokom dana ponovo pala ispod 400 milijardi i na kraju dana stala na 398 milijardi dolara.

Ipak i pored toga „Epl“ se nalazi na veoma „bogatoj“ teritoriji. Samo je „Ekson Mobil“ (Exxon) kompanija koja vredi više od „Epla“ (oko 420 milijardi dolara), dok su prvi njihovi pratioci „PetroČajna“ (China) sa 270 milijardi dolara i „Majkrosoft“ (Microsoft) sa 235 milijardi dolara.




Vrednost kompanije „Epl“ premašila je BDP, odnosno bruto društveni proizvod država poput Grčke, Austrije, Argentine ili Južne Afrike. Uprkos svojoj veličini, „Epl“ je kompanija koja beleži najbrži rast u IT industriji, a analitičari očekuju da prijave rast prodaje od čak 45 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Epl“ je zabeležio neverovatan rast za 35 godina postojanja, a najveći napredak su doživeli nakon lansiranja plejera „Ajpod“ (iPod). Kada su pre pet godina predstavili svoj prvi „Ajfon“ (iPhone), vrednost kompanije je neverovatno skočila. Da popularnost poslednjeg modela „Ajfona“ ne jenjava pokazuje činjenica da su od prezentacije 4S do sada prodali preko 30 miliona modela.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: