Pronađi članak:

5. 1. 2012.

iPad umesto pasoša



Jedan Kanađanin koji je zaboravio svoj pasoš kod kuće, uspeo je da na neobičan način pređe granicu sa SAD.

Rajšov ulazak u SAD bez obavezne originalne putničke isprave pokazuje kako, u nekim slučajevima, strogi carinski zakoni ipak mogu da budu „ublaženi” u praksi.

Rajš kaže da je, na pola sata do granice, shvatio da je zaboravio pasoš kod kuće. Setio se da kopiju istog ima u svom iPadu i, umesto da se vrati kući, odlučio je da okuša sreću na carini.




„Carinik me je mrko pogledao kad sam mu pokazao uređaj. Nije bilo nimalo oduševljen”, prepričava Rajš svoju avanturu. Otišao je u službene prostorije i vratio se posle 5 minuta sa „zelenim svetlom”.
„Dobrim delom mogu da zahvalim činjenici da su bili praznici i da sam ja delovao kao fina osoba”.

Američka služba za zaštitu granica prihvata pasoše, vozačke dozvole i Nexus propusnice od kanadskih državljana, ali ne i faksimile, poput skenova ili fotokopija.

Predstavnica za štampu ove službe nije odmah dala odgovor na pitanje da li se skenirani pasoši u praksi prihvataju na graničnim prelazima između SAD i Kanade.

Dvoje stručnjaka koji pažljivo prate događaje oko granica nazvali su slučaj Martina Rajša intrigantnim, ali imaju različita mišljenja o tome šta će on značiti za Kanađane ubuduće.




Heder Nikol, sa Univerziteta Trent, smatra da je to najverovatnije jedan od izuzetaka, „možda neobičan ali ne mislim da je nečuven. Uvek ima mesta za takve slučajeve kada carinik, na osnovu ličnog iskustva, proceni da nekoga pusti mimo pravila”.

Brajan Masi, politički predstavnik pograničnog grada Vindzora iz Ontarija, kaže da se bavi graničnim pitanjima više od decenije i da nije čuo za nešto slično.
„Mislim da je taj momak samo imao sreće”, kaže on, dodavši da Rajšov slučaj ukazuje na problem bezbednosti jer informacije i fotografije na skeniranim pasošima lako mogu biti izmenjene.

Po svemu sudeći, dan kada će papirne pasoše zameniti elektronski još nije tako blizu.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: