Pronađi članak:

10. 2. 2012.

Izašao Chrome 17



Dan nakon Chromea za Android objavio i Chrome 17 za računare, pošto je ispravio 20 propusta u prethodnoj verziji i dodao nova upozorenja koja se pojavljuju pri preuzimanju programa koji sadrže zlonameran kôd.

Chrome17 sadrži i par novih funkcionalnosti, uključujući proširenje asortimana pomenutih upozorenja i predučitavanje strana koje sugeriše funkcija automatskog kompletiranja unosa u adresno/pretraživačko polje.

Google je prethodnu verziju objavio pre osam nedelja, 13. decembra, jer svoj stabilni kanal ažurira svakih šest do osam nedelja, što je fleksibilniji raspored od fiksnog (šestonedeljnog) koji je usvojila Mozilla.




Samo jedan od 20 ispravljenih propusta spadao je u kategoriju kritičnih, najvišu na Googleovoj skali. Osam je u pogledu opasnosti imalo oznaku „visoka“, pet „srednja“, a šest „niska“.

Četvorici istraživača koji su prijavili 11 grešaka isplaćeno je 10.500 dolara, a jednom od njih i dodatnih 3.133 dolara, jer je otkrio jedan zaista ozbiljan propust. Preostalih devet otkrili su članovi Googleovog bezbednosnog tima koji učestvuju u projektu otvorenog koda Chromium (odakle se snabdeva i Chrom) i drugi programeri, koji iz ovog ili onog razloga nemaju pravo na ove bonuse.



Kao što je već uobičajeno, Google je blokirao pristup svojoj bazi grešaka za ovih 20 slučajeva, kako zlonamernici ne bi saznali detalje i iskoristili ih za buduće napade. Taj deo baze se otvara nekoliko nedelja ili meseci kasnije, kad je većina korisnika prešla na novu verziju.

Svaka nova verzija obično sadrži i neke očigledne promene, pa je tako bilo i ovog puta. Dve vidljive novine su prošireni asortiman upozorenja koja se pojavljuju pri preuzimanju softvera s interneta i brže prikazivanje nekih strana.

Upozorenja obaveštavaju korisnike kada preuzimaju izvršne datoteke (poput onih s nastavcima exe i msi) za koje Google zna da su zlonamerne ili sumnja da su takve, ili potiču s lokacija poznatih po tome što distribuiraju takav sadržaj. Ona su postala sastavni deo Hroma još od verzije 12 objavljene u junu 2011, ali su sad obuhvatnija.




Informacija o datoteci koja nije poznata ili ne potiče od poznatog tvorca, šalje se Googleu na analizu kako bi je rangirao saglasno izgrađenoj reputaciji i poverenju u poređenju s ranije viđenim datotekama istog tvorca ili iste lokacije. Datoteke koje su sumnjive u tom smislu, označavaju se kao problematične i korisniku se prikazuje alarmni signal.

Google je osnažio i svoju antifishing alatku, tako da Chrome sada ispituje odredišnu adresu i upoređuje je sa adresama lokacija za koje se zna da pokušavaju da ukradu poverljive infromacije. Ukoliko utvrdi poklapanje objavljuje upozorenje.

Novina u Chromeu 17 je i predučitavanje strana kad korisnik počne da unosi adresu ili izraz za pretraživanje. Ukoliko automatsko dopunjavanje ukaže na stranu koju će korisnik najverovatnije posetiti, Chrome će odmah početi da priprema njen prikaz kako bi skratio vreme od trenutka kad se pritisne Enter do potpuno učitane strane.

Sudeći prema podacima kompanije Net Applications, Chrome je u januaru držao 19% svetskog tržišta. Ispred njega su bili Firefox sa 20,9% i Internet Explorer sa 53%.

Chrome 17 može se preuzeti odavde dok će se ranija verzija, kod korisnika koji je već imaju, ažurirati automatski.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: