Pronađi članak:

9. 2. 2012.

Stiv Džobs i muzičar Nil Jang radili na novom audio formatu



Legendarni kanadski muzičar Nil Jang (Neil Young) rekao je da je sa nedavno preminulim osnivačem kompanije Epl (Apple Inc.) Stivom Džobsom (Steve Jobs) radio na razvoju novog standarda visokokvalitetnog digitalnog zvuka.

Jang je na konferenciji posvećenoj razvoju hajfaj digitalnog zvuka rekao da je Džobs bio veliki zaljubljenik u muziku i da kod kuće nikada nije slušao muziku u kompresovanom formatu preko ajpoda.

"Stiv Džobs je bio pionir digitalne muzike. Njegova zaostavština je ogromna. Ali, kada je bio kod kuće slušao je muziku sa ploča", rekao je Nil Jang.




Kanadski rok muzičar otkrio je da je sa Džobsom radio na razvoju audio formata koji bi omogućio 20 puta kvalitetniju reprodukiju zvuka od bilo kog postojećeg digitalnog formata, uključujući MP3 i Eplov AAC format.

Takav format bi sadržao zapis koji bi bio identičan studijskom snimku, za razliku od kompresovanih formata koji često sadrže samo pet odsto od stvarnog kvaliteta zvuka.

To bi, s druge strane, zahtevalo veliku memoriju na uređajima pa bi aktuelni ajpodovi mogli da skladište samo tridesetak albuma umesto nekoliko stotina, koliko u njih sada može da stane.

Za skidanje sa interneta jedne kompzocije tako velikog formata trebalo bi oko tridesetak minuta što je, kako kaže Nil Jang, u redu ako ostavite uređaj da to radi preko noći.

Nil Jang kaže da je "na bogatim ljudima" da odluče da li će raditi dalje na realizaciji te ideje i dodaje da je uveren da bi Džobs to sproveo u delo da je živeo dovoljno dugo.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: