Pronađi članak:

24. 3. 2012.

Ko je Džordž Hoc aka GeoHot?



Svi koji prate iSvet, imali su prilike da čuju za GeoHota, hakera koji je promenio tok iPhone zajednice otključvši prvi iPhone.

Kao što smo već najvili on dolazi na SHARE 2 konfeneciju pa ako planirate da idete, evo šta trebate da znate o njemu.

Geohot je poznat još po pseudonimima million 75, mil, dream hax0r, a njegovo pravo ime je Džorž Hoc i rođen je 1989. godine, da tek mu je 22 godine.

U javnost je prvi put dospeo 2007. godine otključavšti tadašnje tehnološko čudo - prvi Phone tako da može da se koristi sa bilo kojim operaterom samo nekoliko meseci od pojavljivanja na tržištu. Za ovo mu je trebalo 500 sati rada i kao što je rekao u intervjuu za američki CNBC, on je to uradio iz zabave. I da, tada je imao samo 17 godina.

iPhone:

Prve modele iPhona otključao je hardverski. On je u zamenuza otključani iPhone dobio Nissan 350Z i još tri modela iPhone od 8GB koje je dao ostalim članovim ahakerskog tima. Hardversko rešenje za otključavanje je ubrzo zamenjeno jednostavnijim softverskim koja nije zahtevala rasklapanje telefona.



Njemu je toliko bilo zanimljivo hakovati iPhone da se nije zaustavio na prvom iPhonu. Evo hronološkog spiska Geohotovih hakovanja iOS uređaja:

  • Februar 2008: Razvija softverski način otključavanja iPhonovog bootloader-a verzije 4.6
  • Jul 2009: Najavljuje purplera1n, prvi javno softversko rešenje za iPhone 3GS jailbreak

  • Oktobar 2009: Izbacuje blackra1n, jailbreak za sve iPhone i iPod touch-eve kao i blacksn0w za otključavanje iPhona

  • Jul 2010: Geohot je najavio povlačenje sa scenene hakovanja iUređaja pod izgovorom da više nije zabavno kao što je nekada bilo

  • Oktobar 2010: Izbacuje limera1n alatku za jailbreak iPhona 3GS, iPhona 4, iPod touch-a 3G i 4G i i prvog iPada (sa iOS 4+) i time opomenuo drugi hakerski tim (Chronic Dev) da "uradi pravu stvar" i izazvao pometnju na jailbreak sceni



Otključavanje i jailbreakovanje telefona nije ilegalno tako da nikada nije imao problema sa zakonom. Naredni projekat će biti malo drugačiji.

SONY:

Sledeći put pažnju na sebe je skrenuo hakujući PlayStation 3 igračku konzolu. Ona je do tada bila poznata kao jedina neprobojna konzola po svjoj zaštiti i sigurnosti.

On je pronašao način za pokretanje nedozvoljenog "hakovanog" operativnog sistema na svim PS3 modelima što je potencijalno omogućilo snimanje emulatora i piratizovanih igrica. Barem je Sony to tako video. Po izbacivanju koda za jailbreak, kompanija Sony se razbesnela pa je uzvratila tužbom. GeoHot je bio isključiv u tome da ne podržava pirateriju već je kao razlog za jailbreak naveo snimanje homebrew aplikacija. Za sve koji nisu upoznati sa ovim terminom, kada je u pitanju gejming, to su aplikacije "iz kućne radinosti" koje može svako da napravi i snimaju se na konzole.

Prema Sony-ju, Geohot i ostali članovi fail0verflow hakerske ekipe su na razne načine prekršili mnoge akte o pravima i od njih se traži da predaju sav hardver i softver korišten za pronalaženje jailbreaka kao i plaćanje advokatskih troškova.


Sony je zahtevao uklanjanje kodova sa interneta, a išli su toliko daleko da su zahtevali spisak svih IP adresa koje su posetile njegov YouTube video o jailbreakovanju PS-a 3 i ostavili komentar. Kompanija je uspela da dobije podatke o poesetiocima Geohotovog bloga. Takođe, PayPal je morao da preda IP adrese svih koji su donirali Geohotu.

GeoHot je zatražio pomoć od jailbreak zajednice za sudske troškove gde je naišao na neverovatnu podršku i za kratko vreme vest je uspela da se pročuje, a i skupio je materijalna sredstva za advokate.



Podrška je išla toliko daleko da je njihova igračka mreža PlayStation Network (PSN) oborena na nekoliko dana što je uticalo na 77 miliona igrača. Takođe su ukradeni lični pocaci igrača.

Posle višemesešne sudske borbe na zvaničnom Sony blogu osvanula je objava da su dve suprotstavljene strane postigle nagodbu. Slušaj se završio tako što je s jedne strane, Sony odustao od tužbe, a Geohot se obavezuje da više neće hakovati PlayStation, kao ni jedan drugi Sony proizvod.

EgoHot:

GeoHot je poznat po likovanju. Mnoge od svojih poduhvata je uradio samo da bi dokazao da može. Poznat je njegov video u kome proziva Sony.



Napomenućemo da je svako njegovo rešenje bilo nesebično besplatno dostupno svima, i sav novac je prikupio isključivo na osnovu dobrovoljnih donacija.

Preostali novac od donacija (10.000 dolara) iz Sony slučaja Geohot je donirao za EFF.

Karijera:

Geohot je završio Bergen Academy srednju školu u Nju Džersiju na smeru Engineering and Design Technology. Pohađao je i Johns Hopkins centar, u sklopu Johns Hopkins univerziteta, za talentovane mlade koja okuplja nadarenu decu od 6 - 17 godina. Započeo je studije na Rochester Institute of Technology na smeru biotehnologija - bioinformatika, ali je brzo odustao.

Prošle godine GeoHot je radio za Facebook. Njegova pozicija u kompaniji nije bila poznata.


On je nedavno učestvovao na Backplane hakerskom takmičenju gde je prezentovao aplikaciju koja omogućava da locirate svoje Facebook prijatelje na mapi.

Ostala priznanja:

Godine 2004., sa 15 godina, bio je finalista na Intelovom sajmu nauke i tehnike sa svojim projektom The Mapping Robot, a sledeće godine takođe sa projektom The Googler. Godine 2007. je na istom takmičenju za svoj projekat I want a Holodeck dobio nagrade u raznim kategorijama.


Na Internacionalnom sajmu nauke mladih u Stokholmu, za svoj projekat 3D snimanja dobio je stipendiju od kompanije Intel.

Magazin PC World ga je svrstao u top 10 talentovane ambiciozne dece do 21 godine, koja postižu mnogo više od vršnjaka.

GeoHot će 26. aprila, u Domu Omladine u Beogradu, predavati na SHARE 2 konferenciji o hakovanju ili veštačkoj inteligenciji, za šta je obećao da će biti dobro. Kompletan program SHARE konferencije možete pogledati ovde.

Ovaj tekst je deo konkursa za dobijanje propusnica za konferenciju, pa ako nam SHARE ekipa odobri akreditaciju, imaćete pune izveštaje sa konferencije. Fingers crossed!


izvor izvor izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: