Pronađi članak:

24. 3. 2012.

Kongresmeni preispituju Apple aplikacije


Članovi Kongresa ne popuštaju kad je reč o privatnosti i mobilnim aplikacijama.

Članovi Predstavničkog doma Henri Veksman (demokrata) i Fred Apton (republikanac) poslali su zajedničko pismo na adrese 34 autora društvenih aplikacija iz App Storea tražeći informacije o načinu na koji prikupljaju podatke.

Cilj je da se „bolje razume da li i koje informacije te aplikacije prikupljaju, šta rade sa njima i kakvo obaveštenje šalju korisnicima”.

Određeni developeri nisu odabrani jer su uhvaćeni kako „kradu” nečije podatke iz imenika ili privatne fotografije bez dozvole - iako je takvo „ponašanje" aplikacije razlog zašto kongresmeni traže dodatne informacije.

Apton i Veksman kažu da su 34 osobe - među kojima je i Appleov izvršni direktor Tim Kuk zbog aplikacije Find My Friends - odabrane jer su povezane sa aplikacijama za društveno umrežavanja u okviru liste iPhone Essentials. (Ceo spisak možete videti ovde.)U pismima kongresmeni postavljau pitanja poput „Koliko puta je vaša iOS aplikacija preuzeta”, „Da li ste imali objavljenu politku o zaštiti privatnosti krajem februara 2012”, „Da li je vaša iOS aplikacija prenela neku drugu informaciju sa korisnikovog uređaja ili o njemu” i zahtevaju detaljne opise šta je sve urađeno sa podacima koji su eventualno preneti ili negde pohranjeni.

Developerima je dat rok do 12. aprila 2012. da odgovore.

Ovaj zahtev je usledio nakon što je usluga Path sa društvenih mreža „uhvaćena" u prenošenju podataka iz imenika na udaljeni server bez izričitog traženja dozvole korisnika - a nakon ovog otkrića prozvane su i druge aplikacije iz istog razloga (npr. Foursquare, Instagram, Facebook, Twitter i Voxer).

Otkrivena je slična „rupica” i za fotografije, podatke iz kalendara, muziku, filmove i druge sadržaje zbog čega je Apple javno nagovestio da će možda modifikovati svoj API gde će tražiti izričituu dozvolu korisnika za pristup njegovim informacijama.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: