Pronađi članak:

12. 3. 2012.

Koliko Google plaća Appleu da bude početni pretraživač na iUređajima?



Još od predstavljanja prvog Android uređaja Apple i Google su ušli u rovove te i dan danas vode bitku čiji je ishod, u očima mnogih, jako neizvestan. Međutim, kad je čist posao u pitanju tinejdžerska prepucavanja nestaju ostavljajući pozamašne količine love na stolu. Ako ste mislili da saradnja između ova dva diva ne postoji, prevarili ste se.

Koliko vas je na svome iPhonu, iPadu iPod touchu promenilo default pretraživač (Google) na Yahoo, Bing ili nešto drugo? Jedno, dvoje, niti jedno? Da, Googleov pretraživač je prvi izbor za Safari pretraživač, a kako se danas ispostavilo, Google je tu privilegiju spreman dobro i masno platiti. Analitičar Ben Schachter tvrdi da je ta cifra zaokružena na milijardu dolara. Kad se oporavite od spomena ove skromne sumice pokušaćemo je pojasniti.



Godišnje se širom sveta proda na desetine milouna iUređaja. Njihovi korisnici, očigledno, vole da ih koriste za surfovanje internetom a broj onih koji će kao tražilicu odabrati nešto drugo a ne Google je beznačajan. Na ovaj način internet div generiše još više prometa na svojim serverima (a nemoguće je zanemariti apsurdnu količinu prometa koju dobija od korisnika drugih uređaja koji su sposobni zaploviti internetom) a Schachter smatra da zbog ove privilegije Google zaradi 1,3 milijarde dolara. Oduzmemo li milijardu koja je uložena, dobijamo 300 milijuna čistog profita.

prezeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: