Pronađi članak:

15. 4. 2012.

SAD tužile Apple



Američko ministarstvo pravde i nekoliko saveznih država SAD podneli su tužbu protiv kompanije Apple i još pet velikih kompanija, zbog navodnog tajnog dogovoranja radi podizanja cena elektronskih knjiga, čime su, kako je rekao državni tužilac Erik Holder, naneli korisnicima štetu od više desetina miliona dolara.

Vlada je postigla sporazum sa tri izdavačke kuće -Hachette Book Group, Harper Collins i Simon&Schuster, dok će postupak pred federalnim sudom u Njujorku biti nastavljen protiv Applea i ostala dva izdavača - Macmillan i Penguin Group.

Oni su optuženi da su, tajnim dogovaranjem cena, nastojali da eliminišu konkurenciju među prodavcima elektronskih knjiga, čime su povećane cene za potrošače.

Holder je ukazao da ministarstvo pravde "veruje da su kupci za pojedine knjige platili milione dolara više", kao rezultat tog dogovornog utvrđivanja cena, prenela je agencija AP.

Šef odeljenja za borbu protiv monopola u ministarstvu pravde Šeron Pozen je izjavila da su pojedine knjige zbog te šeme bile dva do tri dolara skuplje.



Državni tužilac Konektikata Džordž Džepsen je procenio da su ukupni dodatni troškovi za potrošače iznosili više od 100 miliona dolara.

U tužbi se navodi da je dogovor Applea i izdavača pokušaj odgovora na uspeh Amazona koji je prodavao elektronske knjige za manje od 10 dolara. Dogovor je navodno postignut dok se Apple pripremao za izbacivanje na tržište iPada i ta kompanija je imala zajamčenih 30 odsto od svake prodate elektronske knjige.

"Kako bi se plan sproveo u delo, optuženi izdavači su se udružili s optuženim Appleom, s ciljem da se ograniče cene konkurencije u prodaji elektronskih knjiga", navodi se u tužbi.

Otkada je Amazon 2007. na tržište izbacio čitač elektronskih knjiga Kindle, bestselere prodaje za 9,99 dolara dok im je uobičajena cena najmanje 20 dolara. Rasprostranjeno je mišljenje da je Amazon tu na gubitrku s ciljem da privuče kupce i natera konkurenciju da snizi cene.

Amazon takodje traži od izdavača da znatno smanje cene knjiga, a prestao je da prodaje knjige distributer Independent Publishers Group kada je taj distributer iz Čikaga odbio da prihvati tražene uslove.



preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: