Pronađi članak:

31. 5. 2012.

Da li Microsoft pokušava da postane (kao) Apple?


Microsoft na PC računare donosi novi interfejs i uvodi novi model prodaje kroz (doduše već viđenu) prodavnicu aplikacija. Da bi Microsoft pobijedio Apple u tržišnoj borbi, on mora da uvede drastične promjene u svoj način funkcionisanja i velike izmjene u proizvodima koje pruža.

Najveća novina koju nam Microsoft donosi kroz Windows 8 je ta da će primarni način dolaska do aplikacija biti upravo preko Microsoft – a, kroz njihovu novu prodavnicu aplikacija za Windows. Iako se model prodavnice aplikacija evidentno isplatio Apple – u donoseći mu 2.1 miljardu dolara samo u prošlom kvartalu i iako je bio iskopiran više puta, prije svega od strane Google – a i Amazon – a, ovaj model takođe može biti i prilično restriktivan.

Naime, aplikacije prije puštanja moraju biti odobrene, i daje mogućnost onima koji to rade, da onemoguće ulaz aplikacijama koje kreira njihova konkurencija. Još jedna mana ovog modela je činjenica da su neke aplikacije, kao i neki sadržaji eksluzivni za pojedine prodavnice, što korisnicima stvara velike probleme. Naime, ukoliko uređaj korisniku ne može da pruži makar i jednu stvar od ono što on želi da ima, velike su šanse da će se opredijeliti za konkurentski uređaj koji to može.



Korisnici Windows – a do sada nisu mnogo morali da brinu o tome da li će neki softver biti kompatibilan sa njihovim računarom, jer sa 92% udjela Windows – a na PC računarima i sa otvorenom platformom, skoro sve im je bilo dosupno. Sada će Microsoft morati da poradi na tome da korisnicima ništa „ne zafali“. Isto tako, eksterni developeri koji su do sada radili na razvoju softvera za Microsoft brinu se šta će se desiti sa njima, jer će njihov dalji rad zavisiti od želje i volje Microsoft – a da njihove proizvode ubaci u prodavnicu.

Evidentno je da će ovo za korisnike, developere i konkurenciju biti veliki korak. Postoje razne spekulacije i predviđanja kako bi svijet računara mogao da izgleda nakon lansiranja Windows 8. Da li će Apple – ov model funkcionisati na klasičnim PC računarima? Na svu sreću, Microsoft će nam ubrzo dati odgovor.



Ako želite da pratite došavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: